Delikatna beza przełożona bitą śmietaną, ze świeżymi owocami - według mnie obłędne połączenie :) Robię ją prawie na każdą okazję i jak dotąd nikt nie potrafił się jej oprzeć :)
4 godz. 10 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Beza:
6 dużych białek
300 g drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
szczypta soli
Bita śmietana:
400 ml śmietany 30%
2 łyżeczki cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
1 śmietan-fix
Dodatkowo:
1 granat
300 g truskawek
200 g borówek
2 marakuje
1 karambola
Tort bezowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować blaty bezy: Do białek dodać szczyptę soli i ubijać zwiększając obroty miksera, aż do otrzymania sztywnej piany. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, aż piana stanie się błyszcząca i gęsta. Następnie dodać sok z cytryny, skrobię ziemniaczaną i zmiksować.
2.Na blaszce wyłożone papierem do pieczenia odrysować 2 okręgi o średnicy 23 cm i wyłożyć na nie masę bezową.
3.Piec w temperaturze 180 stopni najpierw przez minut. Następnie obniżyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze 90 minut. Beza się zarumieni i lekko popęka. Po upieczeniu zostawić otwarte drzwiczki piekarnika. Beza powinna studzić się w piekarniku kilka godzin.
4.Śmietanę lekko ubić, dodać cukier puder i śmietan-fix i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać kilka kropli soku z cytryny.
5.Na pierwszy blat bezy wyłożyć połowę bitej śmietany, a następnie na bitą śmietanę ułożyć borówki, owoce granatu, pokrojone na mniejsze kawałki truskawki oraz polać miąższem marakui. Ostrożnie przykryć drugim blatem bezy i lekko docisnąć. Na wierzch ponownie wyłożyć bitą śmietanę i wymienione owoce, dodatkowo ozdobić pokrojoną w plasterki karambolą.
6.Przechowywać w lodówce. Podawać najlepiej tego samego dnia, ponieważ później beza rozmięka, choć jest równie smaczna.
Komentarze