REKLAMA

Tort bezowy z owocami

wyświetlono: 2052 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Delikatna beza przełożona bitą śmietaną, ze świeżymi owocami - według mnie obłędne połączenie :) Robię ją prawie na każdą okazję i jak dotąd nikt nie potrafił się jej oprzeć :)

opublikowany: 17.04.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 4 godz. 10 min
  • Średni

Składniki:

  • Beza:
    6 dużych białek
    300 g drobnego cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
    szczypta soli

    Bita śmietana:
    400 ml śmietany 30%
    2 łyżeczki cukru pudru
    kilka kropel soku z cytryny
    1 śmietan-fix

    Dodatkowo:
    1 granat
    300 g truskawek
    200 g borówek
    2 marakuje
    1 karambola
Ocena:

(średnia 4.5 z 186 głosów)

Jak zrobić Tort bezowy z owocami?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować blaty bezy: Do białek dodać szczyptę soli i ubijać zwiększając obroty miksera, aż do otrzymania sztywnej piany. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, aż piana stanie się błyszcząca i gęsta. Następnie dodać sok z cytryny, skrobię ziemniaczaną i zmiksować.
  • 2. Na blaszce wyłożone papierem do pieczenia odrysować 2 okręgi o średnicy 23 cm i wyłożyć na nie masę bezową.
  • 3. Piec w temperaturze 180 stopni najpierw przez minut. Następnie obniżyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze 90 minut. Beza się zarumieni i lekko popęka. Po upieczeniu zostawić otwarte drzwiczki piekarnika. Beza powinna studzić się w piekarniku kilka godzin.
  • 4. Śmietanę lekko ubić, dodać cukier puder i śmietan-fix i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać kilka kropli soku z cytryny.
  • 5. Na pierwszy blat bezy wyłożyć połowę bitej śmietany, a następnie na bitą śmietanę ułożyć borówki, owoce granatu, pokrojone na mniejsze kawałki truskawki oraz polać miąższem marakui. Ostrożnie przykryć drugim blatem bezy i lekko docisnąć. Na wierzch ponownie wyłożyć bitą śmietanę i wymienione owoce, dodatkowo ozdobić pokrojoną w plasterki karambolą.
  • 6. Przechowywać w lodówce. Podawać najlepiej tego samego dnia, ponieważ później beza rozmięka, choć jest równie smaczna.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE