Tort z malinami

0 (0 ocen)

Torty piekę na szczególne okazje, ten upiekłam synkowi na roczek.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    8 jaj
    8 łyżek mąki pszennej
    8 łyżek cukru kryształ

    Biszkopt ciemny;
    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    1 łyżka kakao

    Krem:
    3 jajka
    12 łyżek cukru
    1 kostka margaryny Palma
    2 kostki masła

    Tabliczka gorzkiej czekolady
    Łyżka masła
    Ok 5 łyżek zimnej wody

    Maliny
    Borówki do dekoracji
    10 dag kokosu
    300g marmolady wieloowocowej
    Spirytus do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Ciasto z kremem Desery

Tort z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt jasny: żółtka oddzielić od białek. Białka lekko ubić, po czym stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, gdy będzie ubite, dodawać po 1 żółtku, nadal ubijając. Kolejno przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Masę wylać do okragłej blaszki wysmarowanej margaryna (tylko spód). Piec w temp 180 st C ok 40 min. Cieply wyjąć z blaszki. Zimny przekroić na połowę.
  • 2. Upiec biszkopt ciemny: żółtka oddzielić od białek. Białka lekko ubić, po czym stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, gdy będzie ubite, dodawać po 1 żółtku, nadal ubijając. Kolejno przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Na koniec dodać kakao, wymieszać. Masė wylać do okragłej blaszki wysmarowanej margaryną (tylko spód). Piec ok 25 min w temp 180 st C.
  • 3. Krem: całe jajka ubić z cukrem (około 5 min), kolejno ubijać na ciepło nad parą (około 5 min), po czym znów na zimno kilka minut. Margarynę wraz z masłem utrzeć, po czym dodawać po łyżce ubitych jaj, cały czas ucierając. Na koniec dodawać stopniowo spirytus, nie przerywając ucierania. Z kremu odłożyć 8 łyżek, a pozostały podzielić na połowę.
  • Ułożenie malin 4. Przełożenie ciasta: Spód jasnego biszkopta posmarować marmoladą, a następnie połową kremu, ułożyć maliny, przykryć ciemnym biszkoptem i wyłożyć pozostały krem. Ułożyć wierzch jasnego biszkoptu.
  • Tort z malinami 5. Wokół ciemnego biszkopta ułożyć maliny.
  • 6. Boki tortu posmarować kremem (z odłożonych 8 łyżek – pozostawić trochę na dekorację). Boki za pomocą noża udekorować wiórkami kokosowymi.
  • 7. Czekoladę połamać na kostki, wrzucić do garnuszka, dodać masło, lekko roztopić i dodawać stopniowo wodę, w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Roztopioną czekoladę, wylać na wierzch tortu, rozsmarować szerokim nożem.
  • 8. Z pozostałego kemu wykonać dekorację na torcie: u mnie różyczki wykonane za pomocą szprycy . Przyozdobić borówkami.

Porady

Biszkopty można nasączyć również spirytusem, ja pominęłam ten etap, gdyż tort piekłam również z myślą o dzieciach. Średnica tortownicy to 25cm. Boki tortu zamiast kokosem można obsypać pokruszonymi biszkoptami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować