Rogale na serwatce z masą z maku białego

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten przepis jest wykonany z produktu z przepisu poprzedniego, czyli rogale na serwatce z twarożku na paschę. Farszem dla rogali, jest gotowa masa z maku białego z marcepanem. Gdy pascha stoi w lodówce i czeka niedzieli, ja w sobotę robię te smaczne rogale, polecam.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki serwatki z przepisu na paschę
    4 szklanki mąki pszennej+do posypania
    5 dag. drożdży
    1 łyżka cukru
    1/4 szklanki oleju
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    1 puszka gotowej masy z maku białego z marcepanem
    4 łyżki mleka
    4 łyżki płatków migdałowych
    2 duże blachy wyłożone papierem do pieczenia
    cukier do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka

Rogale na serwatce z masą z maku białego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Drożdże mieszam z cukrem, ciepłą serwatką i 0,5 szklanki mąki pszennej, odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodaje rozczyn, olej, cukier waniliowy, sól, zagniatam elastyczne ciasto. Pozostawiam na podsypanej stolnicy na 30 minut do wyrośnięcia przykryte miską.
  • jk 2. Ciasto jeszcze raz zagniatam, dzielę na pół, z każdej części, wałkuje koło, dzielę radełkiem na 8 części, nakładam masę makową, zwijam rogale.
  • jk 3. Rogale układam na blasze, smaruje mlekiem, posypuje płatkami migdałowymi, pozostawiam do wyrośnięcia, piekę w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 20 minut. Posypuję cukrem pudrem.

Porady

Jeśli nie robimy paschy, to za serwatkę użyjmy mleko, tylko za 1 łyżkę cukru użyjmy 3 łyżki cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować