Tort w torcie z lodami na zimno

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort urodzinowy serowy z niespodzianką w środku, małym torcikiem żelkowym. Tort udekorowany rożkami waflowymi, niczym lodami. Tort zrobiłam dla najmłodszego wnuczka na urodziny.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT: fi 27:
    -3 jajka
    -80 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -100 g. mąki
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    BISZKOPT: fi 21 :
    -4 jajka
    -100 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -40 g. mąki
    -2 budynie czekoladowe
    -1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
    -500 ml. musu z brzoskwiń
    -5 g. żelatyny
    -1 łyżka wody do żelatyny
    -100 ml. syropu z brzoskwiń
    -1 galaretka brzoskwiniowa

    ŻELKA Z CZERWONEJ PORZECZKI:
    -500 ml. frużeliny z czarnej porzeczki
    -5 g. żelatyny
    -1 łyżka wody do żelatyny
    -100 ml. wody
    -1 galaretka czerwona

    DO POSMAROWANIA:
    -2 łyżki Nutelli

    MASA SEROWA:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -150 g. cukru pudru
    -30 g. żelatyny
    -ok.150 ml. wody

    GALARETKA CZEKOLADOWA:
    -3 galaretki przeźroczyste
    -900 ml. wody
    -200 g. deserowej czekolady
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. masła

    ROŻKI WAFLOWE:
    -15 szt. waflów Kanadyjków

    ROZETKI:
    -500 g. serka mascarpone
    -200 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem waniliowy do tortów w proszku
    -barwnik jadalny, niebieski i czerwony

    DEKORACJE:
    -15 kul czekoladowo-dekoracyjnych, srebrnych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort w torcie z lodami na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort w torcie z lodami na zimno 1. biszkopt 1- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Po przestygnięciu, zdjąć skórkę z wierzchu.
  • Tort w torcie z lodami na zimno 2. biszkopt 2-Upiec biszkopt ciemny w tortownicy fi 21 cm. Po przestygnięciu, zdjąć skórkę z wierzchu i przekroić na 2 blaty.
  • Tort w torcie z lodami na zimno 3. Spód biszkoptu ciemnego, ułożyć do tortownicy fi.21 lepiej 20 cm.
  • Tort w torcie z lodami na zimno 4. żelka 1-Brzoskwinie z puszek odsączyć. Rozdrobnić blenderem na mus. Żelatynę rozmieszać z łyżką wody i odstawić do napęcznienia. 100 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę. Następnie rozpuścić tam napęczniałą żelatynę. Wlać do musu i energicznie wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, lecz od czasu do czasu przemieszać. Wylać do tortownicy jak zaczyna tężeć.
  • Tort w torcie z lodami na zimno 5. Przykryć drugim blatem biszkoptowym ciemnym.
  • Tort w torcie z lodami na zimno 6. żelka 2- Postąpić podobnie jak z poprzednią i wylać do tortownicy, jak zaczyna tężeć. Schłodzić z godz. w lodówce do zestalenia.
  • Tort w torcie z lodami na zimno 7. Po schłodzeniu, zdjąć rant tortownicy.
  • Tort w torcie z lodami na zimno 8. Biszkopt jasny, ułożyć do rantu fi 26 cm. Ale najpierw włożyć tam podkładkę na torty.
  • Tort w torcie z lodami na zimno 9. Na środek biszkoptu, rozsmarować nutellę, będzie to niczym ''klej'' pod mały tort.
  • Tort w torcie z lodami na zimno 10. Mały tort przenieść, do tego większego rantu fi 26 i ułożyć na środku.
  • Tort w torcie z lodami na zimno 11. masa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z serem i cukrem pudrem ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać najpierw w krawędzie między małym tortem a rantem. Postukać i wylać resztę. Tort schłodzić kilka godz. w lodówce.
  • Tort w torcie z lodami na zimno 12. galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i odstawić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą. Połączyć galaretki z czekoladami i od czasu do czasu przemieszać. Jak zacznie lekko tężeć to wylać na górę masy serowej. Tort ponownie schłodzić w lodówce.
  • Tort w torcie z lodami na zimno 13. Po schłodzeniu, pozdejmować zabezpieczenia i przenieść tort na paterę.
  • Tort w torcie z lodami na zimno 14. rożki- Rożki specjalnie powycinać, tak że góra ma być cała.
  • Tort w torcie z lodami na zimno 15. Rożki poukładać wokół, góry tortu, delikatnie wciskając.
  • Tort w torcie z lodami na zimno 16. rozetki-Zmiksować, śmietankę z serkiem i kremem w proszku. Rozdzielić na 3 części a 2 zafarbować. Wyłożyć każdą na oddzielny kawałek folii spożywczej i zakręcić jak cukierka. Włożyć wszystkie do dużego rękawa cukierniczego z ozdobną tylką M 1.
  • Tort w torcie z lodami na zimno 17. Zrobić rozetki w wafelkach. (Starać się, od razu robić rozetki, po sporządzeniu kremu. Mój trochę już zgęstniał i miałam problem z wyciskaniem rozetek. )
  • Tort w torcie z lodami na zimno 18. Na środek rozetki włożyć ozdobę cukierniczą albo wiśnie czy coś innego. Radzę rożki przyklejać w dniu przyjęcia, bo na drugi dzień, odmiękają i spadają.
  • Tort w torcie z lodami na zimno 19. Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować