Tort w torcie z lodami na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt 1- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Po przestygnięciu, zdjąć skórkę z wierzchu.
2.biszkopt 2-Upiec biszkopt ciemny w tortownicy fi 21 cm. Po przestygnięciu, zdjąć skórkę z wierzchu i przekroić na 2 blaty.
3.Spód biszkoptu ciemnego, ułożyć do tortownicy fi.21 lepiej 20 cm.
4.żelka 1-Brzoskwinie z puszek odsączyć. Rozdrobnić blenderem na mus. Żelatynę rozmieszać z łyżką wody i odstawić do napęcznienia. 100 ml. wody zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić tam galaretkę. Następnie rozpuścić tam napęczniałą żelatynę. Wlać do musu i energicznie wymieszać. Odstawić do lekkiego tężenia, lecz od czasu do czasu przemieszać. Wylać do tortownicy jak zaczyna tężeć.
5.Przykryć drugim blatem biszkoptowym ciemnym.
6.żelka 2- Postąpić podobnie jak z poprzednią i wylać do tortownicy, jak zaczyna tężeć. Schłodzić z godz. w lodówce do zestalenia.
7.Po schłodzeniu, zdjąć rant tortownicy.
8.Biszkopt jasny, ułożyć do rantu fi 26 cm. Ale najpierw włożyć tam podkładkę na torty.
9.Na środek biszkoptu, rozsmarować nutellę, będzie to niczym ''klej'' pod mały tort.
10.Mały tort przenieść, do tego większego rantu fi 26 i ułożyć na środku.
11.masa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z serem i cukrem pudrem ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać najpierw w krawędzie między małym tortem a rantem. Postukać i wylać resztę. Tort schłodzić kilka godz. w lodówce.
12.galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i odstawić. Czekolady wraz ze śmietankę i masłem rozpuścić nad parą. Połączyć galaretki z czekoladami i od czasu do czasu przemieszać. Jak zacznie lekko tężeć to wylać na górę masy serowej. Tort ponownie schłodzić w lodówce.
13.Po schłodzeniu, pozdejmować zabezpieczenia i przenieść tort na paterę.
14.rożki- Rożki specjalnie powycinać, tak że góra ma być cała.
15.Rożki poukładać wokół, góry tortu, delikatnie wciskając.
16.rozetki-Zmiksować, śmietankę z serkiem i kremem w proszku. Rozdzielić na 3 części a 2 zafarbować. Wyłożyć każdą na oddzielny kawałek folii spożywczej i zakręcić jak cukierka. Włożyć wszystkie do dużego rękawa cukierniczego z ozdobną tylką M 1.
17.Zrobić rozetki w wafelkach. (Starać się, od razu robić rozetki, po sporządzeniu kremu. Mój trochę już zgęstniał i miałam problem z wyciskaniem rozetek. )
18.Na środek rozetki włożyć ozdobę cukierniczą albo wiśnie czy coś innego. Radzę rożki przyklejać w dniu przyjęcia, bo na drugi dzień, odmiękają i spadają.
19.Tort przechowywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze