REKLAMA

Tort urodzinowy na 60 lat z obłożeniem i dekoracją z mleka w proszku

wyświetlono: 222 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Tort z jasnym biszkoptem, dwoma kremami i polewą czekoladową. Boki tortu, obłożone dekoracyjnymi pasami z masy z mleka w proszku. Dekoracje też z tej masy są zrobione. Tort zrobiłam na urodziny w rodzinie.

opublikowany: 18.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 3 godz.
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -180 g cukru
    -120 g mąki tortowej
    -120 g mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASACZENIE:
    -sok z malin

    KREM MALINOWY:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -375 g. serka mascarpone
    -200 ml. musu malinowego
    -50 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    KREM STRACIATELLA:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -375 g. serka mascarpone
    -70 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody
    -50 g. gorzkiej czekolady

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -500 g. białych czekolad
    -ok.200 ml. śmietanki 30 %
    -barwnik fioletowy jadalny

    DEKORACJE I BOKI:
    -600 g. gotowej masy z mleka w proszku
    -barwniki jadalne
    ( https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/masa-plastyczna-z-mlekiem-w-proszku )
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Tort urodzinowy na 60 lat z obłożeniem i dekoracją z mleka w proszku?
Sposób przygotowania:

  • Tort urodzinowy na 60 lat z obłożeniem i dekoracją z mleka w proszku 1. biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty. Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 25 cm.
  • Tort urodzinowy na 60 lat z obłożeniem i dekoracją z mleka w proszku 2. Spód biszkoptu włożyć do rantu i nasączyć sokiem malinowym.
  • Tort urodzinowy na 60 lat z obłożeniem i dekoracją z mleka w proszku 3. krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serkiem, pudrem i musem, ubić do puszystego. Potem dolewać lekko ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy i rozsmarować.
  • Tort urodzinowy na 60 lat z obłożeniem i dekoracją z mleka w proszku 4. Ułożyć środkowy blat biszkoptowy i nasączyć, częścią soku. Od razu nasączyć też 3 blat, na stronie przekrojonej.
  • Tort urodzinowy na 60 lat z obłożeniem i dekoracją z mleka w proszku 5. krem 2- Postąpić jak z 1 kremem z tym, że czekoladę zetrzeć jeszcze przed robieniem tego kremu. A dodać ją dopiero na sam koniec, po żelatynie. Wylać do tortownicy i rozsmarować.
  • Tort urodzinowy na 60 lat z obłożeniem i dekoracją z mleka w proszku 6. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić tort kilka godzin, najlepiej całą noc.
  • Tort urodzinowy na 60 lat z obłożeniem i dekoracją z mleka w proszku 7. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia.
  • Tort urodzinowy na 60 lat z obłożeniem i dekoracją z mleka w proszku 8. Przykryć paterą i odwrócić tort do ''góry nogami''. Wtedy góra będzie równiejsza.
  • Tort urodzinowy na 60 lat z obłożeniem i dekoracją z mleka w proszku 9. polewa- Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do płynnej i oblać cały tort. Szpatułką, podnieść spływającą polewę na boki tortu. Wcześniej zabezpieczyć paterę, pasami papierowymi, podkładając trochę pod tort. Jak przestanie polewa spływać to zdjąć te zabezpieczenia.
  • Tort urodzinowy na 60 lat z obłożeniem i dekoracją z mleka w proszku 10. obłożenie boków- Masę świeżo zagnieść. Brać po kawałku, rozwałkować i wcisnąć w specjalną matę silikonową. Matę odwrócić i wyjąć dekoracyjny pas. Potrzeba 2,5 pasa.
  • Tort urodzinowy na 60 lat z obłożeniem i dekoracją z mleka w proszku 11. Jeżeli polewa fioletowa, już zastygła, to minimalnie posmarować wodą i przykleić pasy.
  • Tort urodzinowy na 60 lat z obłożeniem i dekoracją z mleka w proszku 12. dekoracje- Z reszty masy wycisnąć róże w foremce silikonowej ''duża róża'' i zrobić napis. Listki pomalować na srebrno.
  • Tort urodzinowy na 60 lat z obłożeniem i dekoracją z mleka w proszku 13. Udekorować tort.
  • Tort urodzinowy na 60 lat z obłożeniem i dekoracją z mleka w proszku 14. Tort przetrzymywać w lodówce, kroić ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Babcia Tereska Babcia Tereska

TORT URODZINOWY NA 60 LAT

Tort urodzinowy,jubileuszowy. Tort z kremem jagodowym, lustrzaną glazurą i motywem kwiatowym.

kategoria: torty Desery tort z kremem opublikowany: 01.08.2016 | wyświetlono: 6740 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE