Tort z jasnym biszkoptem, dwoma kremami i polewą czekoladową. Boki tortu, obłożone dekoracyjnymi pasami z masy z mleka w proszku. Dekoracje też z tej masy są zrobione. Tort zrobiłam na urodziny w rodzinie.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
BISZKOPT:
-7 jajek
-180 g cukru
-120 g mąki tortowej
-120 g mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
NASACZENIE:
-sok z malin
KREM MALINOWY:
-500 ml. śmietanki 30 %
-375 g. serka mascarpone
-200 ml. musu malinowego
-50 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
KREM STRACIATELLA:
-500 ml. śmietanki 30 %
-375 g. serka mascarpone
-70 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
-50 g. gorzkiej czekolady
DEKORACJE I BOKI:
-600 g. gotowej masy z mleka w proszku
-barwniki jadalne
( https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/masa-plastyczna-z-mlekiem-w-proszku )
Tort urodzinowy na 60 lat z obłożeniem i dekoracją z mleka w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 27 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty. Składać w wyższym rancie i mniejszym fi 25 cm.
2.Spód biszkoptu włożyć do rantu i nasączyć sokiem malinowym.
3.krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z serkiem, pudrem i musem, ubić do puszystego. Potem dolewać lekko ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy i rozsmarować.
4.Ułożyć środkowy blat biszkoptowy i nasączyć, częścią soku. Od razu nasączyć też 3 blat, na stronie przekrojonej.
5.krem 2- Postąpić jak z 1 kremem z tym, że czekoladę zetrzeć jeszcze przed robieniem tego kremu. A dodać ją dopiero na sam koniec, po żelatynie. Wylać do tortownicy i rozsmarować.
6.Przykryć górą biszkoptu i schłodzić tort kilka godzin, najlepiej całą noc.
7.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia.
8.Przykryć paterą i odwrócić tort do ''góry nogami''. Wtedy góra będzie równiejsza.
9.polewa- Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do płynnej i oblać cały tort. Szpatułką, podnieść spływającą polewę na boki tortu. Wcześniej zabezpieczyć paterę, pasami papierowymi, podkładając trochę pod tort. Jak przestanie polewa spływać to zdjąć te zabezpieczenia.
10.obłożenie boków- Masę świeżo zagnieść. Brać po kawałku, rozwałkować i wcisnąć w specjalną matę silikonową. Matę odwrócić i wyjąć dekoracyjny pas. Potrzeba 2,5 pasa.
11.Jeżeli polewa fioletowa, już zastygła, to minimalnie posmarować wodą i przykleić pasy.
12.dekoracje- Z reszty masy wycisnąć róże w foremce silikonowej ''duża róża'' i zrobić napis. Listki pomalować na srebrno.
13.Udekorować tort.
14.Tort przetrzymywać w lodówce, kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze