Tort z biszkoptem, dwoma kremami, malinowym i Kinder Bueno. Tort udekorowany, rozetkami w kształcie różyczek. Parę lat temu, też robiłam tort z lalką, ale inaczej był wykonany.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
20,11,2023
BISZKOPT w blaszce półkuli fi 24:
-5 jajek
-120 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-80 g. mąki ziemniaczanej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT w tortownicy fi 25:
-7 jajek
-150 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
NASĄCZENIE:
-2 czubate łyżki nutelli
-ok. 200 ml. gorącej wody
KREM ŚMIETANKOWO-MALINOWY:
-1 l. śmietanki 36 %
-200 ml. frużeliny malinowej, przetartej
-30 g. cukru pudru
-22 g. żelatyny
-125 ml. wody do żelatyny
KREM KINDER BUENO:
-1 l. śmietanki 36 %
-200 g. czekolady mlecznej
-2 łyżki nutelli
-8 batoników Kinder Bueno
-22 g. żelatyny
-125 ml. wody do żelatyny
TYNK:
-400 g. masła
-510 g. mleka skondensowanego słodzonego
ROZETKI:
-1 l. śmietanki 30 %
-3 kremy śmietankowe do tortu
-200 g. masła
-barwnik czerwony
Tort urodzinowy ''lalka barbie'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Pierwszy biszkopt upiec w formie półkuli fi 24. Ale najpierw formę, lekko wysmarować.
2.Drugi biszkopt upiec w rancie fi 25 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty.
3.Oba biszkopty przekroić na 3 blaty.
4.Do rantu, ułożyć spodni blat biszkoptowy a do zafoliowanej półkuli, górę z niego biszkoptu. Oba nasączyć zimną płynną nutellą. Wcześniej nutellę rozrzedzić przegotowaną gorącą wodą i ostudzić.
5.krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z frużeliną i cukrem pudrem ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Krótko zmiksować. Wylać odpowiednio kremu, do rantu i półkuli. Do rantu troszkę więcej.
6.Przykryć środkowymi blatami biszkoptowymi i nasączyć.
7.krem 2- Nad parą rozpuścić czekolady z połową śmietanki. Ostudzić i schłodzić przynajmniej z pół godz. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę czekoladową z resztą śmietanki i nutellą ubić do puszystego. Dodać posiekane batoniki i chwilkę zmiksować. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Krótko zmiksować. Wylać na 2 biszkopty w równych proporcjach.
8.Przykryć ostatnimi blatami biszkoptowymi, ale najpierw zdrapać z nich skórkę. Też oba nasączyć i schłodzić najlepiej na całą noc w lodówce.
9.Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia. Tort z rantu, ułożyć na paterze. Część tortu z półkuli wyjąć z folii, odwracając ''do góry nogami''.
10.Tort na paterze, posmarować cienko, kremem z tynku. Ułożyć tam górny tort.
11.tynk-Miękkie masło zmiksować ''do białości. Dalej miksując, dolewać po trochu mleka skondensowanego o temperaturze pokojowej. Zafarbować na różowo. Masą posmarować cienko tort, zgarniając wszystkie okruszki biszkoptów. Potem grubiej posmarować.
12.rozetki- Teraz włożyć zafoliowaną lalkę do środka tortu. Można uprzednio wyciąć dziurę, ale to nie koniecznie bo lalka wchodzi bez problemu. Śmietankę ubić z kremem w proszku w/g wskazówek na opakowaniu. Zafarbować na różowo, odrobinką koloru czerwonego. Krem przełożyć do dużego i mocnego rękawa cukierniczego z tylką M1. Zrobić rozetki wokół sukienki a na lalce mniejszą tylką.
13.dekoracje- Wcześniej zrobić ozdoby z czekolady. Czekolady rozpuścić nad parą i ponalewać do foremek silikonowych. Po schłodzeniu wyjąć z foremek.
Komentarze