1.biszkopt białka razem z solą ubijamy na sztywno, kiedy będą ubite dodajemy żółtka i cukier i bijamy aż masa będzie puszysta i bez gródek cukru. do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej i posypanej bułką foremki na babkę o dolnej średnicy 15cm. pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.
2.stabilizator mieszamy z wodą, a śmietaną ubijamy na sztywno a po ubiciu delikatnie mieszamy z stabilizatorem
3.biszkopt kroimy na 3 części na ostatnim krążku na środku literatką wycinamy koło. odkładamy 2 łyżki śmietany na bluzeczkę.biszkopt przekładamy śmietaną, w wycięty dołek wkładamy lalkę i całość obsmarowujemy śmietaną. Przed włożeniem do lodówki całą suknię lalki obsypujemy pokruszonymi bezami i płatkami śniegu Z pozostałej śmietany za pomocą tylki tworzymy bluzkę
Porady
Stabilizator można kupić na allegro, nadaje on fajny owocowy smak a także zastępuje żelatynę i cukier puder
Komentarze