ElaWu

O mnie:

Pasjonatka gotowania i pieczenia

Liczba punktów za aktywność
6
Liczba obserwujących
0

Wyślij wiadomość
Użytkownik ElaWu w dniu 12.01.2020 09:52 opublikował przepis :

Ciasto z brzoskwiniami i kremem advocatowym

Delikakne o subtelnym smaku ciasto na każdą okazję. Moje ciasto na weekend.... pomysł na jego wykonanie powstał spontanicznie....spiszę własne myśli i jutro wstawię przepis.....jest przepyszne... #CHWILA_ROZKOSZY *Biszkopt makowy: ( blacha 25x20) 4 jajka ( białka oddzielić od żółtek) 4 czubate łyżki cukru pudru Szczypta soli 2 łyżeczki octu spirytusowego 10% lub soku z cytryny 2 łyżeczki suchego maku ( ja użyłam mielonego) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 40 g budyniu waniliowego w proszku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1.Mąkę + budyń w proszku + proszek do pieczenia przesiać razem do miski, dodać suchy mak i wymieszać 2. Żółtka wymieszać z octem 3. Białka ubić na sztywno z solą, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier puder. 4. Zmniejszyć obroty na najniższe i dodawać po kolei stopniowo roztrzepane żółtka, przesiane suche składniki i olej. 5. Ciasto wylać na blachę wyłożoną na dnie papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170° . Piec około 30-35 minut.( Sprawdzić patyczkiem) . Po upieczeniu wyjąć na kratkę do ostygnięcia. 6. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. * KREM: 350 ml soku z brzoskwiń ( z puszki) 75 ml Advocatu 100 ml zimnego mleka 40g budyniu śmietankowego w proszku 3 żółtka 2 płaskie łyżki mąki pszennej 3 czubate łyżki cukru 150 g miękkiego masła 1. Budyń,mąkę i żółtka wymieszać w mleku. 2. Sok z brzoskwiń + Advocat + cukier zagotować,wlać rozrobioną mieszankę i energicznie mieszając rózgą doprowadzić do wrzenia. 3. Powstały budyń przykryć folią spożywczą tak aby dotykała bezpośrednio budyń ( wówczas nie zrobi się kożuch) i ostudzić. 4. Miękkie masło zmiksować do białości na najwyższych obrotach, zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu cały czas miksując aż do uzyskania gładkiego kremu. *WKŁADKA ŻELOWA: Brzoskwinie z puszki 2 galaretki pomarańczowe 750 ml gorącej,przegotowanej wody 1. Brzoskwinie pokroić w kostkę 2. Galaretkę rozpuścić w wodzie, wrzucić brzoskwinie, wymieszać i odstawić do momentu aż całość zacznie tężeć ( konsystencja powinna przypominać kisiel) *PONCZ: Pozostały sok z brzoskwiń Pół szklanki wody Ewentualnie trochę soku z cytryny i cukru *SKŁADANIE CIASTA: Do blaszki w której był pieczony biszkopt włożyć 1 blat biszkoptu, lekko go nawilżyć ponczem, posmarować połową kremu, przykryć drugim blatem, lekko dociskając, lekko nasączyć, posmarować cienko połową pozostałego kremu,wlać tężejącą galaretkę z brzoskwiniami, przykryć ostatnim blatem lekko dociskając. Wierzch posmarować resztą kremu i udekorować ( ja użyłam wiórki czekoladowe ale może być też paseczki z polewy czekoladowej). Gotowe ciasto schłodzić w lodówce minimum 3 godziny. SMACZNEGO...

Użytkownik ElaWu w dniu 28.12.2019 09:25 opublikował przepis :

Tort Lalka Barbie

Tort który zachwyci wyglądem i smakiem każdą młodą dziewczynę

KUKUŁECZKA bez pieczenia
Użytkownik ElaWu w dniu 06.10.2015 09:45 opublikował przepis :

Ciasto KUKUŁECZKA

Proste w wykonaniu Ciasto, wspaniała alternatywa dla osób nie posiadających piekarnika, zawsze się udaje i znika w mgnieniu oka