PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874TORT TRUSKAWKOWY NA DZIEŃ OJCAhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0006/44/1d5815ca1648aee599708308e84d586d06485a4b.jpeg25601920http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tort-truskawkowy-na-dzien-ojca
biszkopt:
-7 jajek
-150 g. cukru
-120 g. maki tortowej
-120 g. maki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki oleju
nasączenie:
-3/4 szklanki mocnej posłodzonej kawy
krem serowo-truskawkowy:
-1/2 kg. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-1 szklanka cukru pudru
-2 cukry waniliowe
-1 śnieżka
-0,5 l. musu z truskawek (truskawki zblendowane)
-35 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody(trochę więcej)
krem serowo-jagodowy:
-1/2 kg. sera z wiaderka
-330 ml. śmietanki 30 %
-1/2 szklanki cukru pudru
-2 cukry waniliowe
-1 śnieżka
-125 ml.frużeliny z czarnych jagód
-35 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody(trochę więcej)
tynk:
-330 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-1 krem śmietankowy do tortów w proszku
dekoracja:
-ok.1 l. truskawek
-kilka kwiatków chabrów+50 g. gorzkiej czekolady
-kilka liści mięty
Sposób przygotowania przepisu:
TORT TRUSKAWKOWY NA DZIEŃ OJCA
1.
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką, dolać olej. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Trochę ostudzić, obkroić nożem wokół obręczy tortownicy.Obrócić zdjąć papier. Jak przestygnie, przekroić na trzy blaty. Najlepiej kroi się jak jest upieczony dzień wcześniej.
2.
nasączenie-Spodni krążek biszkoptowy ułożyć do tortownicy, zabezpieczoną wyżej boki. Nasączyć połową kawy.
3.
krem truskawkowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser,potem mus truskawkowy i zmiksować .Następnie dolewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo.Wylać na biszkopt w tortownicy.
4.
Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i nasączyć resztą kawy.
5.
krem jagodowy-Zrobić tak samo jak truskawkowy ale z frużeliną. Wylać do tortownicy.
6.
Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić parę godzin.
7.
Zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Tort ustawić na paterze.
8.
tynk- Zmiksować śmietankę z serem, potem z kremem w proszku. Posmarować cały tort. Wokół można zrobić rozetki.
9.
dekoracja- Ogonki kwiatków, zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie i schłodzić.Kwiaty są jadalne, ale ogonki mogą sok puścić.
10.
Dekoracyjnie ułożyć na górze tortu truskawki, kwiatki i miętę. Całość schłodzić.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze