Tort truskawkowy na dzień ojca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką, dolać olej. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Trochę ostudzić, obkroić nożem wokół obręczy tortownicy.Obrócić zdjąć papier. Jak przestygnie, przekroić na trzy blaty. Najlepiej kroi się jak jest upieczony dzień wcześniej.
2.nasączenie-Spodni krążek biszkoptowy ułożyć do tortownicy, zabezpieczoną wyżej boki. Nasączyć połową kawy.
3.krem truskawkowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser,potem mus truskawkowy i zmiksować .Następnie dolewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo.Wylać na biszkopt w tortownicy.
4.Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i nasączyć resztą kawy.
5.krem jagodowy-Zrobić tak samo jak truskawkowy ale z frużeliną. Wylać do tortownicy.
6.Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić parę godzin.
7.Zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Tort ustawić na paterze.
8.tynk- Zmiksować śmietankę z serem, potem z kremem w proszku. Posmarować cały tort. Wokół można zrobić rozetki.
9.dekoracja- Ogonki kwiatków, zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie i schłodzić.Kwiaty są jadalne, ale ogonki mogą sok puścić.
10.Dekoracyjnie ułożyć na górze tortu truskawki, kwiatki i miętę. Całość schłodzić.
Komentarze