DZISIAJ PROPONUJĘ WAM CIASTO KTÓRE JADŁAM U MOJEJ ZNAJOMEJ BARDZO SZYBKIE W PRZYGOTOWANIU WILGOTNE PO PROSTU PYCHA CIASTO Z MAKIEM MOŻNA SERWOWAĆ PRZEZ CAŁY ROK I DELEKTOWAĆ SIĘ SMAKIEM MAKU....
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
-6 JAJEK
-30 DAG CUKRU
-2 PACZKI MIELONEGO MAKU 200 GR
-1/2 LITRA MLEKA -MOŻNA DODAĆ
-1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
-4 ŁYŻKI MĄKI
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
-4 ŁYŻKI KAKAO
-120 GR MASŁA
-3 ŁYŻKI MLEKA
-90 GR CUKRU PUDRU
Makowiec z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-ŻÓŁTKA Z CUKREM UTRZEĆ
-MAK PARZYMY GORĄCYM MLEKIEM-STUDZIMY
2.-DO ŻÓŁTEK DODAJEMY PO ŁYŻCE WYSTUDZONY MAK MIKSUJEMY NA POWOLNYCH OBROTACH
-DODAJEMY MĄKĘ PRZESIANĄ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA
3.-BIAŁKA UBIJAMY ZE SZCZYPTĄ SOLI NA SZTYWNO
4.-BIAŁKA DODAJEMY DO MASY MAKOWEJ I DELIKATNIE MIESZAMY
-WYLEWAMY NA BLASZKĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA PIECZEMY W 180 ST.OK 50 MIN LUB DO SUCHEGO PATYCZKA BLASZKA 35X25
5.-DO GARNUSZKA WLEWAMY MLEKO DODAJEMY CUKIER STAWIAMY NA MAŁYM OGNIU MIESZAMY DO ROZPUSZCZENIA CUKRU ,DODAJEMY MASŁO MIESZAMY DO ROZPUSZCZENIA,DODAJEMY KAKAO I MIESZAMY DO CAŁKOWITEGO POŁĄCZENIA NIE DOPROWADZAMY DO WRZENIA.WYLEWAMY NA OSTYGNIĘTE CIASTO
Komentarze