Prosty tort śmietanowy

4.49 (197 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Łatwy i prosty tort, który sprawdzi się zarówno na rodziną spotkanie, jak i wyjątkowa uroczystość.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto
    200 g cukru
    180 g mąki pszennej(1 szklanka)
    180 g mąki tortowej(1 szklanka)
    10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
    4 jajka
    krem
    500 ml śmietany(2 opakowania po 250 ml)
    400 g brzoskwiń w puszce
    200 g mascarpone
    200 g cukru pudru
    60 g śmietanfixu(2 opakowania)
    50 ml wody
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Prosty tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy partiami cukier. Dodajemy po jednym żółtku. Do masy dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. studzimy.
    Brzoskwinie odsączmy z zalewy. Kroimy w kostkę. Syrop zostawiamy. Syrop łączymy z wodą.
    Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone. Krótko miksujemy.
    Ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszy blat lekko nasączamy syropem brzoskwiniowym i układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Na brzoskwinie wykładamy 1/3 masy śmietanowej. Przykrywamy drugim blatem. Postępujemy tak samo. ostatni blat smarujemy tylko kremem. Dekorujemy owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować