Łatwy i prosty tort, który sprawdzi się zarówno na rodziną spotkanie, jak i wyjątkowa uroczystość.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
ciasto
200 g cukru
180 g mąki pszennej(1 szklanka)
180 g mąki tortowej(1 szklanka)
10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
4 jajka
krem
500 ml śmietany(2 opakowania po 250 ml)
400 g brzoskwiń w puszce
200 g mascarpone
200 g cukru pudru
60 g śmietanfixu(2 opakowania)
50 ml wody
Prosty tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy partiami cukier. Dodajemy po jednym żółtku. Do masy dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. studzimy.
Brzoskwinie odsączmy z zalewy. Kroimy w kostkę. Syrop zostawiamy. Syrop łączymy z wodą.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone. Krótko miksujemy.
Ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszy blat lekko nasączamy syropem brzoskwiniowym i układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Na brzoskwinie wykładamy 1/3 masy śmietanowej. Przykrywamy drugim blatem. Postępujemy tak samo. ostatni blat smarujemy tylko kremem. Dekorujemy owocami.
Komentarze