TORT PROSTOKĄTNY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort na większą imprezę urodzinową czy imieninową. Tort z 4 biszkoptów i 3 kremami. Tort oblany polewą czekoladową z nutellą. Tort udekorowany ozdobami z mleka w proszku.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • BISZKOPT JASNY: 2 x (30x40)
    -4 jajka
    -70 gr. cukru
    -70 g. mąki tortowej
    -40 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -100 ml. oleju

    BISZKOPT CIEMNY: 2 x (30x40)
    -4 jajka
    -70 gr. cukru
    -70 g. mąki tortowej
    -40 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1 łyżka kakao
    -100 ml. oleju

    NASĄCZENIE:
    -zaparzona kawa, posłodzona i z alkoholem

    1/ KREM JAGODOWY:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -200 g. jogurtu greckiego
    -20 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -200 ml. frużeliny jagodowej
    -20 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    1/ KREM STRACCIATELLO:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -200 g. jogurtu greckiego
    -30 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -20 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -100 g. tartej gorzkiej czekolady

    1/ KREM PORZECZKOWY:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -200 g. jogurtu greckiego
    -50 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -200 ml. frużeliny porzeczkowej
    -20 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -150 g. Nutelli
    -200 g. mlecznej czekolady
    -200 g. gorzkiej czekolady
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. masła

    OZDOBY:
    -150 g. mleka w proszku
    -150 g. cukru pudru
    -parę łyżek mleka w płynie
    -farbki jadalne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort prostokątny z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT PROSTOKĄTNY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką.Dodać olej wymieszać ale niedługo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papieru do pieczenia. Piec ok.20 min. w 175*. Upiec drugi taki sam. Następne dwa upiec dodając kakao.
  • TORT PROSTOKĄTNY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 2. Do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem do pieczenia, ułożyć ciemny biszkopt. Nasączyć zimną kawą.
  • TORT PROSTOKĄTNY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 3. krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Dalej ubijać dodając serek, jogurt i frużelinę. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do blaszki na biszkopt i wyrównać.
  • TORT PROSTOKĄTNY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 4. Przykryć jasnym biszkoptem.
  • TORT PROSTOKĄTNY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 5. krem 2- Najpierw zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej. Postąpić jak z 1 kremem, lecz czekoladę wmieszać na koniec po żelatynie. Wylać do blaszki i wyrównać.
  • TORT PROSTOKĄTNY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 6. Przykryć ciemnym biszkoptem.
  • TORT PROSTOKĄTNY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 7. krem 3- Postąpić jak z 1 kremem i wylać do blaszki i wyrównać.
  • TORT PROSTOKĄTNY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 8. Zaraz przykryć ostatnim biszkoptem, ale dołem do góry, będzie to spód tortu.Schłodzić w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • TORT PROSTOKĄTNY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 9. Po schłodzeniu, przykryć paterą, odwrócić i "do góry nogami". Zdjąć blaszkę i papier.
  • TORT PROSTOKĄTNY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 10. polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance z nutellą i masłem. Ostudzić mieszając od czasu do czasu. Posmarować cały tort a gęstniejącą polewą zrobić esy-floresy.
  • TORT PROSTOKĄTNY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 11. dekoracje-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja). Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Podzielić na porcje i zafarbować. Dekoracje zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce.
  • TORT PROSTOKĄTNY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 12. Udekorować tort i przetrzymywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować