Tort na większą imprezę urodzinową czy imieninową. Tort z 4 biszkoptów i 3 kremami. Tort oblany polewą czekoladową z nutellą. Tort udekorowany ozdobami z mleka w proszku.
5 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
BISZKOPT JASNY: 2 x (30x40)
-4 jajka
-70 gr. cukru
-70 g. mąki tortowej
-40 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-100 ml. oleju
BISZKOPT CIEMNY: 2 x (30x40)
-4 jajka
-70 gr. cukru
-70 g. mąki tortowej
-40 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka kakao
-100 ml. oleju
NASĄCZENIE:
-zaparzona kawa, posłodzona i z alkoholem
1/ KREM JAGODOWY:
-330 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-200 g. jogurtu greckiego
-20 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-200 ml. frużeliny jagodowej
-20 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
1/ KREM STRACCIATELLO:
-330 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-200 g. jogurtu greckiego
-30 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-20 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-100 g. tartej gorzkiej czekolady
1/ KREM PORZECZKOWY:
-330 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-200 g. jogurtu greckiego
-50 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-200 ml. frużeliny porzeczkowej
-20 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
POLEWA CZEKOLADOWA:
-150 g. Nutelli
-200 g. mlecznej czekolady
-200 g. gorzkiej czekolady
-150 ml. śmietanki 30 %
-50 g. masła
OZDOBY:
-150 g. mleka w proszku
-150 g. cukru pudru
-parę łyżek mleka w płynie
-farbki jadalne
Tort prostokątny z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką.Dodać olej wymieszać ale niedługo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papieru do pieczenia. Piec ok.20 min. w 175*. Upiec drugi taki sam. Następne dwa upiec dodając kakao.
2.Do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem do pieczenia, ułożyć ciemny biszkopt. Nasączyć zimną kawą.
3.krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Dalej ubijać dodając serek, jogurt i frużelinę. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do blaszki na biszkopt i wyrównać.
4.Przykryć jasnym biszkoptem.
5.krem 2- Najpierw zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej. Postąpić jak z 1 kremem, lecz czekoladę wmieszać na koniec po żelatynie. Wylać do blaszki i wyrównać.
6.Przykryć ciemnym biszkoptem.
7.krem 3- Postąpić jak z 1 kremem i wylać do blaszki i wyrównać.
8.Zaraz przykryć ostatnim biszkoptem, ale dołem do góry, będzie to spód tortu.Schłodzić w lodówce, najlepiej na całą noc.
9.Po schłodzeniu, przykryć paterą, odwrócić i "do góry nogami". Zdjąć blaszkę i papier.
10.polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance z nutellą i masłem. Ostudzić mieszając od czasu do czasu. Posmarować cały tort a gęstniejącą polewą zrobić esy-floresy.
11.dekoracje-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja). Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Podzielić na porcje i zafarbować. Dekoracje zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce.
Komentarze