Tort śmietanowo wiśniowy

4.49 (190 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Delikatny w smaku torcik. Śmietanowa masa w połączeniu z kwaskowymi wiśniami nadaje temu ciastu oryginalnego charakteru. Idealny torcik na dziecięce przyjęcia.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • tortownica 24cm

    BISZKOPT:

    3/4 szklanki mąki tortowe
    1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
    6 jajek M
    3/4 szklanki cukru
    łyżeczka cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    tłuszcz do formy

    MASA:
    1 l śmietany kremówki
    2 żelatyny-fix
    cukier puder do smaku (ok. 1-1.5 szklanki)
    1-2 łyżki soku z cytryny

    dżem wiśniowy nisko słodzony z kawałkami owoców ( u mnie domowy)

    słaba herbata do nasączenia biszkoptu (ok. 400ml)
    ulubiony aromat (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Tort śmietanowo wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:

    Z 5 jajek oddzielamy białka od żółtek. Szóste jajko wbijamy całe do żółtek. Następnie do żółtek wsypujemy cukier, ubijamy na jasną puszystą konsystencje. Dodajemy pozostałe składniki ( oprócz białek) i miksujemy na jednolitą masę. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy ją z ciastem delikatnie mieszając łyżką. Masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy w 180 stopniach do ,,suchego patyczka,, czyli ok. 40 minut. Biszkopt po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 3 blaty.
  • 2. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem (ilość cukru według smaku). Dodajemy sok z cytryny i dalej ubijamy. Żelatyny-fix przygotowujemy według przepisu na opakowaniu a następnie łączymy z ubitą śmietaną dokładnie miksując. Masę odstawiamy na ok 20 minut w chłodne miejsce albo na ok. 10 minut do lodówki aby lekko się ścisnęła. Po tym czasie miksujemy ją przez chwilę na niskich obrotach. Z 400ml kubku zaparzamy herbatę. Studzimy ją i według uznania dodajemy kilka kropel aromatu (w wersji doa dorosłych można dodać spirytus).
  • 3. Na blachę/ talerz/ szklaną deskę wykładamy blat naszego tortu. Nasączamy go dokładnie, smarujemy dżemem wiśniowym i wykładamy połowę masy śmietanowej. Na to wykładamy następny blat i czynność dokładnie powtarzamy (zostawiamy trochę śmietany na wierzch). Na to kładziemy 3 blat, nasączamy, smarujemy pozostałą śmietaną. Zdobimy dżemem według własnej fantazji. Pozostawiamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować