Delikatny w smaku torcik. Śmietanowa masa w połączeniu z kwaskowymi wiśniami nadaje temu ciastu oryginalnego charakteru. Idealny torcik na dziecięce przyjęcia.
Tort śmietanowo wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Z 5 jajek oddzielamy białka od żółtek. Szóste jajko wbijamy całe do żółtek. Następnie do żółtek wsypujemy cukier, ubijamy na jasną puszystą konsystencje. Dodajemy pozostałe składniki ( oprócz białek) i miksujemy na jednolitą masę. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy ją z ciastem delikatnie mieszając łyżką. Masę przekładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy w 180 stopniach do ,,suchego patyczka,, czyli ok. 40 minut. Biszkopt po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 3 blaty.
2.Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem (ilość cukru według smaku). Dodajemy sok z cytryny i dalej ubijamy. Żelatyny-fix przygotowujemy według przepisu na opakowaniu a następnie łączymy z ubitą śmietaną dokładnie miksując. Masę odstawiamy na ok 20 minut w chłodne miejsce albo na ok. 10 minut do lodówki aby lekko się ścisnęła. Po tym czasie miksujemy ją przez chwilę na niskich obrotach. Z 400ml kubku zaparzamy herbatę. Studzimy ją i według uznania dodajemy kilka kropel aromatu (w wersji doa dorosłych można dodać spirytus).
3.Na blachę/ talerz/ szklaną deskę wykładamy blat naszego tortu. Nasączamy go dokładnie, smarujemy dżemem wiśniowym i wykładamy połowę masy śmietanowej. Na to wykładamy następny blat i czynność dokładnie powtarzamy (zostawiamy trochę śmietany na wierzch). Na to kładziemy 3 blat, nasączamy, smarujemy pozostałą śmietaną. Zdobimy dżemem według własnej fantazji. Pozostawiamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Komentarze