Tort wiśniowy z migdałową nutą

  • wyświetlono: 836 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Dziś polecam Wam pyszny tort wiśniowy z migdałową nutą. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej bo wtedy łatwiej się go kroi. Następnego dnia składamy tort i schładzamy go kilka, kilkanaście godzin aby się fajnie przegryzł. Oczywiście pod warunkiem, że uda się go Wam tyle przetrzymać. A może to być trudne. Wbrew pozorom przygotowanie takiego prostego tortu nie jest trudne, więc raczej każdy sobie z tym poradzi.

IMG_20200815_103145
  • 12 porcje
  • 120min

Składniki

Biszkopt :
6 jajek
4 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szk cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3 łyżki mielonych migdałów

Masa :
1 l śmietany kremówki
500 g serka mascarpone
cukier puder do smaku

Dodatkowo :
1 słoik wiśni (750 ml pojemności)
1 słoik dżemu wiśniowego
kolorowe cukrowe kwiatuszki

Sposób przygotowania przepisu:

Tort wiśniowy z migdałową nutą

  • 1. Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno z cukrem.
    Potem dodawać po jednym żółtku, połączyć na wolnych obrotach a następnie w porcjach dodawać przesiane przez sitko obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao oraz zmielone migdały.
    Masę delikatnie połączyć i wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
    Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
    Po upieczeniu biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na 4 krążki.
    (Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej)
  • 2. Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na krem.

    Wiśnie odsączyć z soku.
  • 3. Na talerzu obrotowym położyć pierwszy placek, nasączyć go sokiem z wiśni, posmarować dżemem i wyłożyć część masy śmietanowej.
    Rozłożyć część wiśni.
    Czynność powtarzać a na koniec posmarować górę i boki tortu, udekorować resztą masy i wiśniami.
    Tort schłodzić w lodówce a przed podaniem posypać cukrowymi kwiatuszkami.

Porady

1. czas przybliżony bez czasu oczekiwania
2. jeśli nie macie czarnego kakao użyjcie zwykłego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życiebiszkopttortybita śmietanaciastaWiśniena każda okazjęmascarpone.

Komentarze

Podobne przepisy

CZEKOLADOWO  CYNAMONOWE CIASTO Z BANANAMI

Dodane przez: Bożena Z.

Czekaladowo cynamonowe ciasto z bananami...

proste szybkie i wyjatkowo smaczne...

Tort kakaowy z migdałowym kremem

Dodane przez: juchab

Tort kakaowy z migdałowym kremem

Torcik dla mojego siostrzeńca -...

Tort bezowy z konfiturą wiśniową i gorzką czekoladą

Dodane przez: 2milutka

Tort bezowy z konfiturą wiśniową i gorzką...

Kruche leciutkie jak puch blaty...

Tort z Michałkami i pianką wiśniową

Dodane przez: Mniam1

Tort z Michałkami i pianką wiśniową

Tort przełożony kremem z białymi...

Tort migdałowo-brzoskwiniowy

Dodane przez: ewaeu

Tort migdałowo-brzoskwiniowy

Nieczęsto robię torty, ale lubię...

Tort ciasteczkowy z nutą kokosa i bananów

Dodane przez: Ewelina Marcin

Tort ciasteczkowy z nutą kokosa i bananów

Delikatne ciasto na bazie chrupiących...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE