Tort śmietanowo-wiśniowy

4.5 (178 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe połączenie masy owocowej z kremem śmietanowym. Ciasto jest proste w wykonaniu, wykonana je każda gospodyni. Doskonały dodatek do porannej kawy.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    Tortownica - średnica 27 cm
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki oleju
    2 łyżki przegotowanej gorącej wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    tłuszcz do formy
    Nadzienie wiśniowe:
    1/2 l wiśni mrożonych lub z kompotu
    1 łyżka cukru
    1 galaretka wiśniowa
    Wiśnie(kilka zostawić do dekoracji) zagotować z cukrem, dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
    Nadzienie śmietanowe:
    1/2 l śmietany 36% + 2 śmietany fiks +1,5 łyżki cukru pudru. Wszystko dokładnie zmiksować.
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort śmietanowo-wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka posolić, dodać cukier i ubić robotem na białą, puszystą masę. Następnie dodać olej i wodę - ubijać jeszcze około 5 minut. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Wlać do natłuszczonej tortownicy, piec w temp. 180 około 40 minut. Wystudzić ciasto i przekroić na dwie części. Każdą część nasączyć słabą herbatą z cukrem i sokiem z cytryny. Na spód rozsmarować masę wiśniową, następnie masę śmietanową(część śmietany zostawić do dekoracji). Wiśnie zanurzyć w czekoladzie, ułożyć na wierzchu ciasta. Dodatkowo udekorować kawałkami orzechów włoskich. Schłodzić w lodówce.

Porady

jeśli nie mamy wiśni można dodać dowolne owoce z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować