Wspaniałe połączenie masy owocowej z kremem śmietanowym. Ciasto jest proste w wykonaniu, wykonana je każda gospodyni. Doskonały dodatek do porannej kawy.
60 min
Składniki:
Ciasto:
Tortownica - średnica 27 cm
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
2 łyżki przegotowanej gorącej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
tłuszcz do formy
Nadzienie wiśniowe:
1/2 l wiśni mrożonych lub z kompotu
1 łyżka cukru
1 galaretka wiśniowa
Wiśnie(kilka zostawić do dekoracji) zagotować z cukrem, dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Nadzienie śmietanowe:
1/2 l śmietany 36% + 2 śmietany fiks +1,5 łyżki cukru pudru. Wszystko dokładnie zmiksować.
Tort śmietanowo-wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka posolić, dodać cukier i ubić robotem na białą, puszystą masę. Następnie dodać olej i wodę - ubijać jeszcze około 5 minut. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Wlać do natłuszczonej tortownicy, piec w temp. 180 około 40 minut. Wystudzić ciasto i przekroić na dwie części. Każdą część nasączyć słabą herbatą z cukrem i sokiem z cytryny. Na spód rozsmarować masę wiśniową, następnie masę śmietanową(część śmietany zostawić do dekoracji). Wiśnie zanurzyć w czekoladzie, ułożyć na wierzchu ciasta. Dodatkowo udekorować kawałkami orzechów włoskich. Schłodzić w lodówce.
Porady
jeśli nie mamy wiśni można dodać dowolne owoce z puszki.
Komentarze