tort czekoladowo-wiśniowy z dripem

5 (154 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Okazja do zrobienia tego tortu była podwójna- Dzień Kobiet a co ważniejsze urodziny mojego brata.
Dlatego w środku znalazł się mus czekoladowy, który on uwielbia. Wierzch wykończyłam dripem i żywymi kwiatami. Wstyd się przyznać ale było to mój pierwszy drip i do tego robiony bardzo na szybko ale myślę, że wyszło nie najgorzej. A tort był pyszny:

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • *tortownica 24 cm
    Składniki:
    na biszkopt:


    6 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki kakao
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    szklanka cukru
    4 łyżki oleju
    4 łyżki zimnej wody
    łyżeczka proszku do pieczenia
    na mus czekoladowy:
    200 g śmietanki kremówki 30%
    100 g czekolady deserowej
    na mus wiśniowy:
    200 g mrożonych wiśni
    1,5 opakowania galaretki wiśniowej
    2 łyżki cukru
    na krem budyniowy:
    2 szklanki mleka
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    kopiata łyżka mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    100 g masła
    na drip:
    120 g czekolady (pół na pół mleczna z gorzką)
    100 ml śmietanki kremówki
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Tort czekoladowo-wiśniowy z dripem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować biszkopt: białka ubić na pianę. Nadal ubijając dosypywać cukier a później wrzucać po żółtku. Następnie dodać olej i wodę. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty.
  • 2. Wiśnie zasypać cukrem, zalać szklanką wody i gotować kilka minut na małym ogniu. Wyłączyć, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. odstawić w chłodne miejsce

    Połowę mleka zagotować. W reszcie rozrobić budyń, mąkę i cukier, ugotować na mleku. Kiedy trochę przestygnie, 3 łyżki budyniu przełożyć do szprycy.

    Dolny blat biszkoptu położyć na paterze, zapiąć obręcz wokół ciasta. Na ciasto wycisnąć margines z budyniu. Na środek wyłożyć tężejącą masę wiśniową. Przykryć biszkoptem. Wstawić na chwilę do lodówki.

    Przygotować mus czekoladowy: czekoladę połamać, wrzucić do miski i ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem (tak, żeby miska nie dotykała wody). Mieszając powoli rozpuścić. kremówkę ubić, połączyć z czekoladą. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim biszkoptem.

    Pozostały budyń utrzeć z masłem i otynkować tort z zewnątrz. Wstawić do lodówki- przed nałożeniem dripu krem musi być mocno zimny, żeby się nie rozpuścił.
  • 3. Drip: czekoladę połamać. Śmietankę wlać do rondelka, ustawić na małym ogniu i powoli doprowadzić do momentu wrzenia, wyłączyć (nie gotować). Wrzucić czekoladę, odczekać chwilę i rozmieszać. Najtrudniejszy jest moment nakładania dripu- trzeba idealnie wyczuć kiedy czekolada jest gotowa- ma być tylko lekko ciepła ale jeszcze płynna. Ja tort już oblany czekoladą dosłownie na dwie minutki wsadziłam szybko do zamrażalki żeby czekolada ekspresowo stwardła i przestała ściekać. To chyba najlepsza metoda. Zanim wierzch całkowicie zastygnie dobrze jest ułożyć dekorację, wtedy będzie się dobrze trzymać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Wiśnie Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować