Tort śmietanowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek.
W jednym naczyniu ubijamy na sztywno ze szczyptą soli pianę z białek.
W drugim naczyniu ubijamy na puszystą masę żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i wodą.
Następnie dodajemy ostudzoną margarynę i pianę z białek.
Dalej ubijamy.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem i dodajemy do masy.
Wszystko ubijamy aż składniki idealnie się połączą.
Przygotowaną masę wylewamy na tortownicę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C
przez około 40-50 minut.
Najlepiej stan upieczenia ciasta sprawdzić patyczkiem
(gdy patyczek będzie suchy wyciągnąć ciasto).
Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy w poprzek dwa razy
(tak by powstały nam 3 krążki).
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. wody. Studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
Pod koniec ubijania odkładamy 1/4 całości śmietany, a do reszty dodajemy tężejącą galaretkę.
Na dno tortownicy wykładamy 1 krążek ciasta
który smarujemy kremem kokosowym.
Wykładamy kolejny krążek na nim śmietanę z galaretką i ostatni krążek ciasta.
Wierzch smarujemy pozostałą bitą śmietaną.
Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Chłodzimy w lodówce najlepiej jest zostawić torcik na całą noc.
Smacznego
Komentarze