Tort śmietanowo- czekoladowy z wiśniami i truflą

4.49 (160 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Torcik dla amatorów intensywnie czekoladowych smaków, budyniowy biszkopt doskonale współgra z wiśniami i śmietanowo-czekoladowym kremem, smaku dopełniają trufle, prawdziwa słodka czekoladowa rozkosz. Idealny urodzinowy torcik lub na inne okazje które wymagają odpowiedniej słodkiej oprawy. Troszkę pracochłonny ale efekt smakowy jest tego wart.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tortownica 24 cm
    Biszkopt:
    6 jajek
    ¾ szklanki cukru
    ¾ szklanki mąki tortowej
    1 budyń czekoladowy 40 g
    2 płaskie łyżki ciemnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem śmietanowy:
    ½ litra śmietany kremówki 30-36%
    25 dag serka mascarpone
    2 szklanki wiśni z syropu
    4 łyżki cukru pudru

    Krem czekoladowy:
    400 ml śmietany kremówki 30/36%
    25 dag serka mascarpone
    10 dag mlecznej czekolady
    10 dag gorzkiej czekolady

    Poncz:
    1 szklanka syropu z wiśni
    50 ml wódki

    Dekoracja:
    Czekoladowe trufle
    tarta czekolada
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort śmietanowo- czekoladowy z wiśniami i truflą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Biszkopt: najlepiej jest upiec dzień wcześniej przed złożeniem tortu.
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na puszystą pianę, stopniowo wsypywać cukier miksując aż piana będzie gęsta i lśniąca, dodać żółtka zmiksować.

    Mąkę tortową wymieszać z budyniem , kakao oraz proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do masy jajecznej, stopniowo w trzech turach, mieszając delikatnie do połączenia, tak aby nie utracić puszystości ciasta.

    Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy ( samo dno) boków niczym nie natłuszczać. Piec 35 minut w temp 160*c. Wystudzić.

    Całkiem zimny biszkopt przekroić na 3 blaty.
  • przygotowanie 2. Krem śmietanowy:
    Zimną śmietanę kremówkę umieścić w misce razem z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem, zmiksować do gęstego kremu.
  • przygotowanie 3. Krem czekoladowy:
    Najlepiej jest przygotować dzień wcześniej przed złożeniem tortu.
    Śmietanę podgrzać, zestawić z ognia, dodać połamane na kawałki czekolady: mleczną i gorzką, po dwóch minutach wymieszać do uzyskania gęstej jednolitej czekoladowej masy. Schłodzoną wstawić do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia do masy dodać serek mascarpone i zmiksować na gęsty krem.
  • 4. Poncz:
    Sok z wiśni wymieszać z wódką.
  • Tort 5. Złożenie tortu:
    Jeden blat biszkopta ułożyć na paterze, skropić równomiernie ponczem, wyłożyć połowę kremu śmietanowego rozsypać szklankę wiśni osaczonych na sicie z syropu. Przykryć drugim blatem biszkopta, nasączyć ponczem rozłożyć resztę śmietanowego kremu, posypać resztą wiśni, przykryć trzecim blatem, nasączyć, całość tortu: górę i boki smarujemy czekoladowym kremem, z reszty robimy ozdobne rozetki na górze tortu, dekorujemy truflami i tartą czekoladą.
    Schładzamy kilka godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wiśnie Śmietanka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować