Tort śmietankowy

0 (0 ocen)

Taki tort zrobiłam dla brata na urodziny.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa śmietanowa:
    1 l śmietany roślinnej
    0,5 l śmietany kremówki
    dżem wiśniowy

    Poncz:
    2 szklanki wody
    1/2 małej cytryny

    Dodatki:
    niebieski barwnik
    brązowy barwnik
    srebrne jadalne perełki
    kwiaty i liście z opłatka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort śmietanowy Desery

Tort śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i dodajemy pojedynczo pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do prostokątnej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier. Z drugim ciemnym biszkoptem postępujemy tak samo. Oba biszkopty kroimy na pół i nasączamy ponczem.


  • 2. Śmietanę kremówkę mieszamy ze śmietaną roślinną następnie ubijamy początkowo przez 2 minuty na średnich obrotach a później na największych obrotach do uzyskania pożądanej konsystencji. Na jasny biszkopt wykładamy dżem wiśniowy i warstwę masy śmietanowej, przykrywamy ciemnym biszkoptem i z pozostałymi blatami biszkopta postępuje tak samo. 1/4 masy masy zostawiamy na boki i wierzch. Wierzch ciasta wygładzamy nożem lub packą zamoczonym w gorącej wodzie. Część masy barwimy na niebiesko i wokół tortu robimy dekoracyjne kleksy. Pozostałą śmietanę barwimy na brązowo robimy wzorek na boku i piszemy napis. Dekorujemy kwiatami z opłatka i srebrnymi perełkami. Chłodzimy minimum 3 godziny w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować