Tort śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i dodajemy pojedynczo pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do prostokątnej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier. Z drugim ciemnym biszkoptem postępujemy tak samo. Oba biszkopty kroimy na pół i nasączamy ponczem.
2. Śmietanę kremówkę mieszamy ze śmietaną roślinną następnie ubijamy początkowo przez 2 minuty na średnich obrotach a później na największych obrotach do uzyskania pożądanej konsystencji. Na jasny biszkopt wykładamy dżem wiśniowy i warstwę masy śmietanowej, przykrywamy ciemnym biszkoptem i z pozostałymi blatami biszkopta postępuje tak samo. 1/4 masy masy zostawiamy na boki i wierzch. Wierzch ciasta wygładzamy nożem lub packą zamoczonym w gorącej wodzie. Część masy barwimy na niebiesko i wokół tortu robimy dekoracyjne kleksy. Pozostałą śmietanę barwimy na brązowo robimy wzorek na boku i piszemy napis. Dekorujemy kwiatami z opłatka i srebrnymi perełkami. Chłodzimy minimum 3 godziny w lodówce.
Komentarze