Tort śmietankowy

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szybki torcik na urodziny zrobiony wspólnie z córką .

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • tortownica 21cm

    Biszkopt;
    4 jajka
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanka oleju
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    Masa śmietanowa
    600 ml śmietany 30 % (schłodzić przed ubiciem )
    2 łyżki cukru
    3 opakowania cukru waniliowego
    2 duże łyżki żelatyny namoczone w 1/4 szklance wrzątku

    dodatkowo

    dżem wiśniowy
    posypka
    herbata do nasączenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu .

    jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch .
    Dodajemy stopniowo olej a na koniec obie mąki mieszamy z proszkiem .
    Przekładamy na tortownice pieczemy 30minut w 180 stopniach .
  • 2. Żelatynę namaczamy w wrzątku odstawiamy .
  • 3. Śmietanę ubijamy na sztywno z z cukrem i cukrem waniliowym .
    kiedy je3st już ubita dodajemy żelatynę mieszamy delikatnie .
  • 4. blaty biszkoptów przecinamy na trzy części .
    pierwszy blat nasączamy herbatą wykładamy dżem i śmietana .
    tak postępujemy z resztą naszych biszkoptów .
    na koniec dekorujemy i chłodzimy .

Porady

Śmietanę przed ubiciem dobrze chłodzimy .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować