Mój pierwszy tort ! :) Jestem bardzo dumna z niego ponieważ robiłam go dla mojej przyjaciółki która też była bardzo zdziwiona że aż tak dobrze mi wyszedł jak na pierwszy raz.
Tort śmietankowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.[Biszkopt]
Wszystkie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do masy dodajemy cukier i dalej miksujemy, aż cukier nie będzie wyczuwalny.
Następnie dodajemy żółtka , mąkę, proszek przesiewamy przez sitko i delikatnie łopatką mieszamy aż składniki się połączą. Masę wylewamy na blachę do tortownicy. Pieczemy 30-40 min. w 180C. Biszkopt musi porządnie wystygnąć ponieważ jak będzie ciepły nie da się go przekroić.
2.[Krem]
Krem robimy gdy biszkopt będzie już zimny.
Kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy serki. Wodę gorącą ok 3 łyżek rozrobić z żelatyną i ochłodzić. Żelatynę najlepiej wlewać powoli i miksować na szybkich obrotach mikserem.
3.Biszkopt przekroić na 3 równe części i nasączyć , pierwszą część posmarować dżemem nałożyć ubitą śmietanę położyć druga część biszkoptu ponownie nałożyć dżem i krem, trzecią część biszkoptu nałożyć i rozsmarować pozostały krem , kremem posmarować też boki tortu obsypać boki wiórkami kokosowymi a wierzch tortu udekorować truskawkami i czekoladą .
Komentarze