Sernik na zimno w kształcie tortu. Sernik typu ''3 czekolady'', często taki robię bo rodzina je uwielbia. Sernik udekorowany : rozetkami i brzoskwiniami.
MASA SEROWA Z GORZKĄ CZEKOLADĄ:
-500 ml. śmietanki 30 %
-150 g. gorzkiej czekolady
-500 g sera z wiaderka
-100 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
MASA SEROWA Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ:
-500 ml. śmietanki 30 %
-200 g. mlecznej czekolady
-500 g sera z wiaderka
-80 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
MASA SEROWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
-500 ml. śmietanki 30 %
-200 g. białej czekolady z kokosem
-500 g sera z wiaderka
-60 g. cukru pudru
-20 g. żelatyny
-ok. 100 ml. wody
Tort serowy, czekoladowy z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Biszkopt upiec w tortownicy 27 cm.
2.Z biszkoptu obciąć skórkę, albo ją zdrapać widelcem. Do rantu 26 cm. włożyć podkładkę do tortów a potem biszkopt. (Ja rant dodatkowo wkładam też do tortownicy a boki zabezpieczam folią plastikową. )
3.Roztopić każde czekolady w osobnych naczyniach, ze śmietanką nad parą. Wszystkie schłodzić, przynajmniej pół godziny w lodówce, albo i całą noc. krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Czekoladową gorzką śmietankę, ubić z serem i pudrem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i zmiksować krótko. Wylać na biszkopt w tortownicy i schłodzić z pół godz. w lodówce.
4.krem 2 -Postąpić jak z I masą i wylać do tortownicy. Schłodzić z pół godziny.
5.krem 3 - Postąpić jak poprzednie i wylać do tortownicy. Teraz tort zostawić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
6.Po schłodzeniu, zdjąć rant i zabezpieczenia. Przenieść z podkładką na paterę.
7.rozetki- Śmietankę ubić z bitą śmietaną w proszku. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki wokół tortu. Do środka ułożyć, odsączone i pokrojone brzoskwinie spiralnie, tworząc różę.
8.galaretka- Galaretkę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia i polać brzoskwinie.
Komentarze