Tort orzechowo- czekoladowy z nutą pomarańczy

4.5 (188 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Torcik przygotowałam na kolejne urodziny i tym razem połączyłam smak orzechów, czekolady i pomarańczy wyszła delikatna kompozycja smaków. Polecam ten tort na różna uroczystości, przyjęcia czy ten na zbliżające się święta.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy- potrzebujemy 3 takie biszkopty
    3 jajka
    10 dag maki tortowej
    10 dag zmielonych orzechów włoskich
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa czekoladowo- pomarańczowa:
    3 jajka
    3 żółtka
    15 dag cukru kryształu
    20 dag masla
    1-2 łyżki alkoholu
    1/2 tabliczki czekolady deserowej
    2 łyżki mleka
    2 łyżki orange curd własnej roboty

    Poncz:
    1/2 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki alkoholu

    Orzechy siekane do obsypania boków

    Forma: tortownica o średnicy 22 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort orzechowy

Tort orzechowo- czekoladowy z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli następnie partiami dodawać cukier i ubijac aż piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie dodawac po jednym żółtku oraz mąkę z proszkiem i orzechy,delikatnie wymieszać łyżką najlepiej drewniana. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożyona papierem,boków tortownicy nie smarować . Pieczenia 30 minut w temp. 170 stopni.
  • 2. Masa:
    Jaja wraz z żółtkami cukrem ubić w kąpieli wodnej domu momentu aż będzie puszysta i straci smak jajek. Następnie masę jajeczną zestawić z ognia i jeszcze ubijać przez ok 2-3 minuty, odstawić do przestygnięcia.
  • 3. Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej, przestudzic.
  • 4. Masło utrzeć na puch, po łyżce dodawać masy jajecznej, utrzeć na gładką masę dodać alkohol. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę a do drugiej Orange curd.
  • 5. Biszkopty napaczowac. Na pierwszy krążek biszkoptu dać połowę masy czekoladowej, przyłożyć następnym blatem wyłożyć połowę masy pomarańczowej i przyłożyć 3 blatem. Wierz i boki obtynkowac reszta masy czekoladowej, boki obsypać orzechami. Wierz udekorować za pomocą worka cukierniczego masa pomarańczowa. Całość schłodzić.

Porady

Praepis na orange curd pochodzi z tego linku: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/orange-curd-10

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Urodziny

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort orzechowo piernikowy z nutą pomarańczy

4.97 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort piernikowo-marchewkowy z nutą pomarańczy

To może cię zainteresować