Tort orzechowy Motylki

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Tort orzechowy z warstwą karmelizowanych, cynamonowych jabłek, kremem budyniowym i białym tynkiem z mascarpone i kremówki. Feeria smaków, a jaki szykowny. Goście będą podziwiać i prosić o dokładki!

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto
    3 jaja rozmiar M
    8 g cukru waniliowego
    szczypta soli
    120 g cukru
    75 ml mleka
    75 g oleju bezzapachowego
    150 g mąki
    8 g proszku do pieczenia
    70 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
    150 ml wody przegotowanej do nasączania blatów
    krem budyniowy
    500 ml mleka
    80 g cukru
    8 g cukru waniliowego
    35 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
    2 jajka rozmiar M
    250 g masła 82% tłuszczu
    jabłka karmelizowane
    1/2 kg jabłek
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżki cukru
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka cynamonu
    krem do dekoracji tortu
    300 ml kremówki
    500 g serka mascarpone
    80 g cukru pudru
    8 g cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Tort orzechowy

Tort orzechowy motylki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • p 1. Pieczemy biszkopt.

    Suche składniki (mąkę, orzechy mielone i proszek do pieczenia) wsypujemy do miski i mieszamy. Odstawiamy na bok. Do misy miksera wbijamy całe jaja, dajemy szczyptę soli i cukier waniliowy. Zaczynamy ubijać. W trakcie ubijania wsypujemy stopniowo cukier. Masę ubijamy 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy się. Teraz dodajemy mleko i olej. Krótko mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy suche składniki i również mieszamy tylko do połączenia składników.

    Gotowe ciasto przelewamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy biszkopt 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 °C ( góra-dół bez termoobiegu). Upieczony biszkopt studzimy do temperatury pokojowej, wyjmujemy z formy i przekrawamy na trzy równe blaty. Przykrywamy folią i odkładamy na bok.
  • p 2. Robimy masę jabłkową.

    Obieramy jabłka i kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. W rondelku rozgrzewamy masło z cukrem, wrzucamy jabłka, wsypujemy cynamon. Całość gotujemy do odparowania płynu, ale tak, aby jabłka się nie rozpadły. Odstawiamy masę jabłkową do wystudzenia.
  • p 3. Gotujemy budyń na krem do przełożenia biszkoptu.

    W rondelku z grubym dnem grzejemy 350 ml mleka. Resztę mleka roztrzepujemy dokładnie rózgą z jajkami, skrobią i cukrami. Powoli wlewamy masę budyniową do mleka i zaczynamy gotować całość na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Kiedy masa zgęstnieje i pokażą się pierwsze wulkany, gotujemy ją jeszcze ok. pół minuty. Gotową masę przelewamy do szklanego naczynia, przykrywamy folią (w kontakt z budyniem), aby nie powstał kożuch. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej. W takiej samej temperaturze ma być masło, wtedy krem nam się nie zwarzy w trakcie łączenia składników. Kiedy masa osiągnie pożądaną temperaturę rozbijamy mikserem masło na puch (3-4 minuty) i powoli w trzech etapach dodajemy budyń, krótko mieszamy, aby nie przebić masy. Krem budyniowy gotowy!
  • p 4. Składamy tort.

    Na podkładce układamy górny blat, ''czapeczką" w dół. Nasączamy go wodą i przykrywamy warstwą kremu. Robimy wokół blatu burtę z kremu, używając worka cukierniczego. W środek nakładamy 1/2 masy jabłkowej i przykrywamy kremem.. Wyrównujemy, nakładamy drugi blat, nasączamy go i układamy drugą warstwę kremu i jabłek. Zakładamy ciasno obręcz. Przykrywamy trzecim blatem, który również nasączamy wodą. Smarujemy wierzch resztką kremu.
    Tak złożony tort wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Można na całą noc, tort nabierze mocy i przejdzie smakami doskonale.
  • p 5. Dekorujemy tort.

    Dobrze schłodzoną kremówkę, cukier puder i cukier waniliowy ubijamy lekko mikserem, dodajemy serek mascarpone i całość ubijamy na gęstą masę. Uważamy, aby nie przebić kremu.

    Przekładamy krem do worka cukierniczego z tylką M1. Tynkujemy tort cienką warstwą kremu i robimy rozetki na całej powierzchni, jak na zdjęciu.
  • p 6. Nasz tort upieczony był na roczek wnuczki. Ozdobiłyśmy go motylkami waflowymi, które dzieciom bardzo się podobały. Tort można ozdobić w inny sposób, w zależności od upodobań . Możliwości jest bez liku.

Porady

Tort jest przepyszny, lekki, orzechowy z nutą cynamonową. Można go podać na Boże Narodzenie i udekorować świątecznie. Też będzie doskonale.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy włoskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować