Tort naleśnikowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszny torcik naleśnikowy bez pieczenia. Naleśniki, warstwa jogurtu i owoce posmakują każdemu. Czekoladowe gniazdo jest piekną dekoracją świateczną.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Naleśniki:
    500 ml mleka
    240 g mąki
    2 średnie jaja
    szczypta soli
    odrobina tłuszczu do smażenia pierwszego naleśnika

    Krem:
    500 g jogurtu naturalnego
    50 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    100 ml mleka
    3 łyżki żelatyny
    owoce mrożone: jagody, maliny, porzeczka wedlug upodobania
    dodatkowa warstwa:
    200 g śmietany
    zielona galaretka

    gniazdko:
    kuwertura
    suchy makaron szklany
    kolorowe jajeczka
    dodatkowo: folia spożywcza, miseczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Naleśniki

Tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Talerz i okrągły pierścień lub formę na ciasto wstawiamy do lodówki, gdy będą chłodne, ciasto szybciej się,, zetnie“.
    Składniki na naleśniki mieszamy, odstawiamy na pół godziny i smażymy cienkie naleśniki najlepiej bez tłuszczu na teflonowej patelni. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika smaruję patelnię tłuszczem, później już nie trzeba. Usmażone naleśniki chłodzimy. Powinny być elastyczne i nie łamać się. Do ciasta potrzebujemy 7 naleśników.
    2. Żelatynę zalać zimnym mlekiem na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać, wymieszać i rozpuścić. Jogurt wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać parę łyżek do żelatyny( żeby wyrównać różnicę temperatur) wymieszać, a następnie dodać całą masę.
    3. Na dno okrągłej formy kładziemy jeden naleśnik. Z pozostałych naleśników robimy sakiewki z owocami. Najlepiej przygotować 6 miseczek. Na każdą położyć naleśnik, docisnąć do dna, wyłożyć na środek owoce, według upodobania. Ścisnąć u góry na kształt sakiewki. Pamiętajmy, że jeśli użyjemy owoców mrożonych trzeba działać szybko, bo gdy owoce się rozmrożą, puszczą sok. Na środek formy kładziemy jedną sakiewkę, a pozostałe umieszczamy wokół. Sakiewki zalewamy tężejącym kremem. Wstawiamy do lodówki do stężenia, na około godzinę.
    4. Dodatkowa warstwa: zieloną galaretkę przygotowujemy według przepisu, z połową wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy, dodajemy płynną galaretkę i mieszamy. Wylewamy na torcik.
    5. Czekoladowe gniazdko:
    Suche nitki szklanego makaronu formujemy na kształt gniazdka. Kuwerturę rozpuszczamy w kapieli wodnej i polewamy makaron z jednej strony. Zostawiamy do zastygnięcia. Małą miseczkę odwracamy do góry dnem. Pokrywamy folią spożywczą. Kładziemy na niej nasze gniazdko czekoladową stroną i rozpuszczoną kuwerturą polewamy drugą stronę. Zostawiamy do wystygnięcia.
    6. Torcik dekorujemy według upodobania. Np. na środku umieszczamy czekoladowe gniazdko i kolorowe jajka. Ucieramy czekoladę i posypujemy po torciku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować