Pancakes, choć zazwyczaj kojarzą nam się z formą słodką - z syropem klonowym, czy marmoladą - wbrew pozorom są świetnym elementem do stworzenia dań na słono. Syte i energetyczne, idealne na śniadanie
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
-1 szkl. mąki
-3 jajka
-3/4 szkl. mleka
-40 g rozpuszczonego masła
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-6 plastrów boczku wędzonego
-4 łyżki musztardy
-2 łyżki musztardy francuskiej (ziarenkowej)
-2 cebule
-6 łyżki oleju
-50 g tartego sera żółtego
-sól i pieprz
Pancakes z boczkiem, cebulą i jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, jajko, mleko, masło, proszek i sól umieścić w misce. Zmiksować. Odstawić na 15 minut i ponownie zamieszać. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Smażyć pancakes - 3 sztuki na dużej patelni lub 6 sztuk w mniejszym rozmiarze.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Zeszklić na pozostałych 2 łyżkach oleju. 2 jajka usmażyć jak sadzone.
Na talerzu układać pancake, posmarować musztardami, położyć plasterki boczku, zeszkloną cebulę, posypać serem i przykryć kolejnym pancake. Czynność powtórzyć. Na ostatnim pancake położyć jajko sadzone.
Komentarze