Pancakes z boczkiem, cebulą i jajkiem sadzonym

4.48 (179 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pancakes, choć zazwyczaj kojarzą nam się z formą słodką - z syropem klonowym, czy marmoladą - wbrew pozorom są świetnym elementem do stworzenia dań na słono. Syte i energetyczne, idealne na śniadanie

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 szkl. mąki
    -3 jajka
    -3/4 szkl. mleka
    -40 g rozpuszczonego masła
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -szczypta soli
    -6 plastrów boczku wędzonego
    -4 łyżki musztardy
    -2 łyżki musztardy francuskiej (ziarenkowej)
    -2 cebule
    -6 łyżki oleju
    -50 g tartego sera żółtego
    -sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (179 ocen)

Zobacz również:

Torty Pancakes Naleśniki Jajko

Pancakes z boczkiem, cebulą i jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, jajko, mleko, masło, proszek i sól umieścić w misce. Zmiksować. Odstawić na 15 minut i ponownie zamieszać. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Smażyć pancakes - 3 sztuki na dużej patelni lub 6 sztuk w mniejszym rozmiarze.
    Cebulę obrać, pokroić w piórka. Zeszklić na pozostałych 2 łyżkach oleju. 2 jajka usmażyć jak sadzone.
    Na talerzu układać pancake, posmarować musztardami, położyć plasterki boczku, zeszkloną cebulę, posypać serem i przykryć kolejnym pancake. Czynność powtórzyć. Na ostatnim pancake położyć jajko sadzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować