Tort naleśnikowy

4 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Torcik naleśnikowy przekładany dżemem i kremem śmietankowym. Przepyszny tort który może być alternatywą dla tradycyjnych tortów. Ładnie się prezentuje a jego przygotowanie nie jest skomplikowane.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe (szklanka 250 ml)
    2 szklanki mleka
    1 szklanka wody gazowanej
    ok. 2 szklanki z górką mąki pszennej
    3 duże jajka/4 mniejsze
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    szczypta soli
    1 łyżka cukru
    Opcjonalnie 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Nadzienie
    1 duży słoik dowolnego dżemu
    400 ml śmietanki minimum 30 %
    150 gramów serka mascarpone
    1 łyżka cukru pudru
    Dodatkowo
    1 galaretka krystaliczna
    owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Naleśniki

Tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odstawić na 10 minut.
    Ciasto powinno być dość gęste ale lejące.
    Smażymy 10 nieco grubszych niż zazwyczaj naleśników(średnica około 20cm) oraz 5 większych i cienkich naleśników które będą do obłożenia całego tortu (średnica około 24 cm)
    Można upiec wszystkie równe naleśniki ale te o większej średnicy idealnie pokrywają cały torcik.
    Naleśniki studzimy.
  • 3. W między czasie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem gdy zacznie gęstnieć dodajemy serek mascarpone i ubijamy aż powstanie gęsty krem.
  • Tort naleśnikowy 4. Wokół talerza rozkładamy większe naleśniki na środku kładziemy mniejszy naleśnik i smarujemy obficie dżemem, nakładamy kolejny naleśnik i smarujemy solidną porcję kremu. Przekładamy na przemian dżemem i kremem układając jeden na drugim aż do wykorzystania wszystkich naleśników.
    Następnie torcik obkładamy większymi naleśnikami.
  • Tort naleśnikowy 5. Aby tort był stabilny i w miarę równy brzegi torcika owijamy ściśle grubą folią aluminiową lub rantem od blaszki do pieczenia tortów,
    ( jeżeli posiadamy odpowiednią średnicę )
  • 6. Tak przygotowany torcik dekorujemy owocami i wierzch polewamy lekko gęstniejącą galaretką.
    Wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować