Tort naleśnikowy - sakiewka bogacza

  • wyświetlono: 1703 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tort składa się z czekoladowych naleśników, które stanowią boki, wierzch i spód tortu. Ale są też w środku ukryte naleśnikowe sakiewki pełne kosztowności. Są tam szmaragdy - zielone winogrona, są rubiny - galaretka rubinowa, są kawałki złota - brzoskwinie z puszki i szafiry - niebieska galaretka. Polecam. Miłej zabawy.

ewaeu
  • 10 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

250 ml mleka
250 ml wody
jajko
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
olej rzepakowy do smażenia naleśników

660 ml śmietany 30 % ( 2 kubki )
250 g serka mascarpone
galaretka cytrynowa
4 łyżki cukru pudru
na czubek łyżeczki kwasku cytrynowego

kilka połówek brzoskwiń z puszki
zielone winogrona
galaretka rubinowa
galaretka niebieska

150 ml śmietany 30 % - do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Tort naleśnikowy - sakiewka bogacza

  • 1. Galaretkę rubinowa rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Wylać do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki żeby stężała. Tak samo zrobić z galaretką niebieską. Gotowe galaretki pokroić w kostkę.
    Wymieszać razem mąkę, wodę, mleko, jajko, kakao, cukier. Odstawić na ok 15 min. Usmażyć małe naleśniki. Ilość potrzebnych naleśników zależy od wielkości tortownicy. Ja zużyłam 13 naleśników. Tortownica o średnicy 21 cm.
    Ułożyć naleśniki po ścianach tortownicy tak , żeby częściowo leżały na dnie i częściowo wystawały poza tortownicę. Dno tortownicy też wyłożyć naleśnikiem, tak żeby nie było dziury.
    Galaretkę cytrynową rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Pozostawić , żeby lekko stężała.
    Ubić na sztywno śmietanę. Mieszając dodawać serek mascarpone, cukier puder, kwasek cytrynowy. Na koniec dodać tężejącą galaretkę cytrynową i wszystko dobrze połączyć.
    Na naleśniki w tortownicy wyłożyć ok. połowę masy. Następnie nakładać po łyżce masy na pozostałe naleśnik. Dokładać winogrona, brzoskwinie, galaretkę rubinową, niebieską i formować sakiewki. Umieszczać je w tortownicy, wciskając nieco w masę śmietanową. Następnie sakiewki przykryć pozostałą masą śmietanową. Przykryć wystającymi z tortownicy naleśnikami. Na środku też położyć naleśnik , żeby nie było dziury. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu zdjąć obręcz tortownicy i udekorować tort bitą śmietaną i galaretkami, winogronami i brzoskwiniami. Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortbita śmietananaleśnikidla dziecitort dla dzieciimprezado kawynaleśniki na słodkodo herbatytort z owocamispotkanie rodzinnetort naleśnikowytort z bitą śmietana

Komentarze

Podobne przepisy

Tort Snickers

Dodane przez: Karolyjnaaa

Tort Snickers

Przepyszny tort dla wielbicieli...

tort drip

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort okolicznościowy z Dripem

Z takim tortem udałam się na urodziny...

tort

Dodane przez: izaa_a

Tort orzechowy

Nie przepadam za orzechowymi wypiekami...

SpongeBob

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort SpongeBob

Uwielbiam dekorować torty w stylu...

Tort Mikołaja1

Dodane przez: Elisa

Tort Mikołaja

Pyszny kolorowy tort. Zachwycimy...

Tort Elza

Dodane przez: JulkaTomeczek

Tort Elza

Taki tort zrobiłam na urodziny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.