Tort z formy silikonowej. Tort z galaretką i biszkoptem, oblany błyszczącą polewą. Tort udekorowany kwiatkami z mleka w proszku. Tort trudny, ale ładnie się prezętujący.
Tort wieniec z zamrażarki z wkładką musową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy i ostudzić. Wyciąć pierścień o wymiarach 15 cm. a w środku otwór 5 cm.
2.wkładka- Zagotować mus, odstawić z pieca i zaraz rozmieszać galaretkę do rozpuszczenia. Po wystudzeniu przelać do zafoliowanego głębokiego talerza, lecz w środku ze szklanką, też zafoliowaną. Tak że wyjdzie pierścień. Schłodzić w lodówce do zestalenia.
3.krem-Żelatynę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Śmietankę ubić z pudrem i serkiem do puszystego. Miksując, dolewać ciepłą ale i nie za gorącą żelatynę. Zmiksować krótko i 2/3 wylać do formy.
4.Włożyć wkładkę galaretkową.
5.Wylać resztę kremu i rozsmarować. Śpieszyć się bo krem gęstnieje.
6.Przykryć biszkoptem, dokładnie wciskając. Przykryć folią spożywczą i tort włożyć do zamrażarki na całą noc.
7.Zamrożony tort, wyjąć z formy. Najpierw delikatnie odkleić krawędzie, potem odwrócić formę i wywinąć ją. Najgorzej wyciągnąć środek, trzeba delikatnie ale z siłą.
8.Tort ułożyć na podwyższeniu, albo kratce.
9.polewa- Wykonać jak w opisie. Przestudzoną, ale troszkę ciepłą polewą, oblać cały tort.
10.Przełożyć na paterę.
11.Udekorować, wcześniej przygotowanymi ozdobami i przechowywać w lodówce.
Komentarze