Tort na ucieranym cieście z ciasteczkami kruchymi i masą rabarbarowo-truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło zmiksuj z cukrem dodając po jednym jajku i skórkę z cytryny. Mąkę przesiej wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko i dodaj do masy. Zmiksuj całość. Następnie masę przełóż do tortownicy o średnicy około 29 cm. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut. Po przestudzeniu przetnij ciasto na 3 warstwy.
2.Masa:
We wrzątku rozpuść żelatynę. Następnie gdy lekko przestygnie zmiksuj ją razem z truskawkami i rabarbarem. Wsyp cukier puder do smaku. Gdy masa zacznie tężeć przełóż nią płaty ciasta.
3.Przygotuj piankę. Żelatynę rozpuść we wrzątku. śmietanę zmiksuj, dodaj przestygniętą lekko żelatynę i cukier puder. Tężejącą piankę wyłóż na wierzch i boki tortu. Następnie ciasteczka przekrój ozdobnie i udekoruj nimi boki ciasta. Na wierzch wyłóż pokrojone biszkopty. Ciasto schłodź w lodówce co najmniej kilka godzin.
Komentarze