Tort na ucieranym cieście z ciasteczkami kruchymi i masą rabarbarowo-truskawkową

  • wyświetlono: 312 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

To wspaniałe ciasto z pyszną rabarbarowo-truskawkowo nutą.

PB062044 — kopia
  • 10 porcje
  • 70min
  • Średni

Składniki

1 szklanka = 250 ml
Składniki ciasta:
5 jaj
Kostka masła
1 szklanka mąki pszennej
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Skórka otarta z jednej cytryny
Składniki masy rabarbarowo-truskawkowej:
2 szklanki zmiksowanego rabarbaru z kompotu
1 szklanka zmiksowanych truskawek
Cukier puder
6 łyżeczek żelatyny
¼ szklanki wrzątku
Składniki pianki:
1 szklanka śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
1/5 szklanki wrzątku
1 łyżeczka cukru pudru
Ponadto:
20 dag drobnych kruchych ciasteczek z marmoladą truskawkową
Małe opakowanie biszkoptów okrągłych

Sposób przygotowania przepisu:

Tort na ucieranym cieście z ciasteczkami kruchymi i masą rabarbarowo-truskawkową

  • 1. Ciasto:
    Masło zmiksuj z cukrem dodając po jednym jajku i skórkę z cytryny. Mąkę przesiej wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko i dodaj do masy. Zmiksuj całość. Następnie masę przełóż do tortownicy o średnicy około 29 cm. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut. Po przestudzeniu przetnij ciasto na 3 warstwy.
  • 2. Masa:
    We wrzątku rozpuść żelatynę. Następnie gdy lekko przestygnie zmiksuj ją razem z truskawkami i rabarbarem. Wsyp cukier puder do smaku. Gdy masa zacznie tężeć przełóż nią płaty ciasta.
  • 3. Przygotuj piankę. Żelatynę rozpuść we wrzątku. śmietanę zmiksuj, dodaj przestygniętą lekko żelatynę i cukier puder. Tężejącą piankę wyłóż na wierzch i boki tortu. Następnie ciasteczka przekrój ozdobnie i udekoruj nimi boki ciasta. Na wierzch wyłóż pokrojone biszkopty. Ciasto schłodź w lodówce co najmniej kilka godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

TruskawkiRabarbar

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto truskawkowo-rabarbarowe z bezą

Dodane przez: mariwanna

Ciasto truskawkowo-rabarbarowe z bezą

Lekkie, efektowne ciasto.

Śnieżynka

Dodane przez: anka1988

Ciasto Śnieżynka z masa truskawkową i śmietaną

Ciasto pierwszy raz spróbowałam...

Szarlotka z kruchym i ucieranym ciastem

Dodane przez: ewaeu

Szarlotka z ciastem kruchym i ucieranym

Byłoby grzechem nie zrobić ciasta...

Tort z masą budyniową z białą czekoladą i żelką truskawkową

Dodane przez: beciiaaa

Tort z masą budyniową z białą czekoladą i...

Rewelacyjne połączenie delikatnego...

Ciasto z truskawkami i masą serowo – truskawkową

Dodane przez: juchab

Ciasto z truskawkami i masą serowo – truskawkową

Pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto,...

ciasto z masą rabarbarową

Dodane przez: anita176

ciasto na zimno z masą rabarbarową, budyniem...

ciekawe połączenie smaków

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE