Tort z masą truskawkową

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Masa truskawkowa smakuje super zarówno w sezonie jak i poza nim, zarówno w torcie jaki i w roladzie, a nawet jako samodzielny deser w pucharku. Całość rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 jajek
    - 1 szklanka cukry
    - 1 cukier wanilinowy
    - 1 szklanka mąki krupczatki
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    - 1 szklanka śmietany kremówki
    - 1 opakowanie mrożonych truskawek lub 400 g świeżych
    - cukier
    - 1 galaretka truskawkowa
    - 1 tabliczka białej czekolady

    Do ozdoby:
    - reszta śmietany, która zostanie po odlaniu szklanki z 500 ml opakowania
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 1 śmietanfix
    - dowolne owoce i dodatki
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z masą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiego naczynia wlewamy oddzielone od żółtek białka, ubijamy na sztywno, stopniowo po troszkę dodajemy cukry, następnie po jednym żółtku. Zmniejszamy prędkość i powoli wsypujemy wymieszane z proszkiem mąki. Masę wylewamy na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą tortownice (u mnie 27 cm średnica) pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
  • 2. W między czasie galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody, studzimy. Rozmrożone truskawki (lub świeże) miksujemy i dosładzamy do smaku. Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo wlewamy truskawki, następnie czekoladę i na końcu lekko tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki.
  • 3. Gdy masa truskawkowa zaczyna tężeć, biszkopt przecinamy na dwie lub trzy części i przekładamy. Wkładamy do lodówki. W między czasie ubijamy pozostałą śmietanę z cukrem pudrem i śmietanfixem. Gdy masa stężej wyciągamy tort z lodówki i dekorujemy bitą śmietaną ozdabiamy owocami i dowolnymi dodatkami. Gotowe!

Porady

Masa świetnie pasuje również do przełożenia rolady lub jako samodzielny letni deser w pucharku ozdobiony keksem bitej śmietany oraz kawałkami truskawek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować