PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Szarlotka na ucieranym cieściehttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/89/a081eed27b172a548b795925555481276df72872.jpeg600450http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szarlotka-na-ucieranym-ciescie-2
1 kg - 1,5 kg jabłek (szara reneta)
cynamon
250 g masła / margaryny
6 jajek
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1/2 szklanki śmietany 18%
Sposób przygotowania przepisu:
Szarlotka na ucieranym cieście
1.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2.
Jabłka obrać, pokroić w plastry (pomogłam sobie szatkownicą), dodać cynamonu wedle uznania i wymieszać.
3.
Margarynę lub masło utrzeć na puch z cukrem, stopniowo dodawać po jednym jajku, a następnie dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników.
4.
2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć jabłka. Do pozostałej części ciasta dodać śmietanę i wymieszać. Ciasto wyłożyć na jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40-50 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze