Ciasteczka kakaowo miodowe z białą czekoladą i makiem

4.6 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min
  • Dla 5 osób

To wyjątkowo smaczne ciasteczka, idealnie pasujące do popołudniowej kawy. To duża porcja, które sprawdzi się na spotkania w większym gronie.

  • 25 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 szklanka =250 ml
    Składniki:
    450 g mąki pszennej tortowej
    2 łyżki kakao
    200 g masła
    150 g cukru pudru
    2 jajka
    3 łyżki miodu płynnego
    3 łyżki mleka
    1 łyżka sody oczyszczonej
    Ponadto:
    Tabliczka białej czekolady
    1/5 szklanki mleka
    Kilka łyżek niebieskiego maku
Wystaw ocenę:

4.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka kakaowo miodowe z białą czekoladą i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mleko z miodem przełóż do garnuszka i podgrzewaj , aż miód się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej przez sitko wraz z sodą i kakaem. Dodaj masło, cukier i wszystko posiekać nożem. Dodaj jajka, a na końcu lekko przestygnięte mleko z miodem. Zagnieść ciasto, a następnie cienko rozwałkuj na grubość około pół centymetra i wykrawaj szklanką krążki. Ciasteczka przełóż na blaszkę, piecz w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut.
  • 2. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, dodaj mleko i wymieszaj całość. Polej nią wystudzone ciasteczka i posyp makiem. Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować