Tort z masą budyniową z białą czekoladą i żelką truskawkową

  • wyświetlono: 4234 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Rewelacyjne połączenie delikatnego biszkopta z przepyszna masa na bazie budyniu z dodatkiem białej czekolady oraz żelką truskawkową. Idealna do kawy. To też fajny pomysł na róże przyjęcia czy święta. Moi goście byli zachwyceni.

b
  • 10 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Składniki: (tortownica 28 cm)
biszkopt:
6 średnich jajek,
6 łyżek cukru (ksylitol),
6 czubatych łyżek mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki olejku cytrynowego,
masa budyniowa:
duży budyń śmietankowy ( na 0,75 ml mleka),
0,7 litr mleka,
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
200 g masła,
100 g białej czekolady,
opcjonalnie 2- 3 łyżki cukru (ksylitol),
żelka truskawkowa
500 g truskawek (mogą być mrożone),
100 ml wody,
2 galaretki o smaku truskawkowym,
opcjonalnie 1-2 łyżki ksylitolu (może być cukier - mniej lub więcej, w zależności od słodkości truskawek),

Sposób przygotowania przepisu:

Tort z masą budyniową z białą czekoladą i żelką truskawkową

  • 1. biszkopty:
    Przygotowanie biszkoptów jest takie same, różni się tylko tym że do ciemnego dodajemy kakao.
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając i dodajemy pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 30-40 min w temperaturze 180 °C.
    Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy. Dzielimy na 2 części.
    masa budyniowa z białą czekoladą
    Budyń i mąkę mieszamy dokładnie w jednej szklance zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, pomału wlewamy przygotowany budyń i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając, następnie dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści.
    Zdejmujemy z gazu i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w mała kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i i zostanie wchłonięte przez budyń, studzimy (najlepiej przykryć np. folią tak aby lekko dotykała masę wtedy nie zrobi nam się kożuch).
    żelka truskawkowa:
    Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, rozgniatamy np. widelcem lub miksujemy blenderem. Truskawki podgrzewamy w rondelku z dodatkiem wody do takiej temperatury aby rozpuściły się w nich galaretki. Gdy będą już gorące to zestawiamy z ognia, wsypujemy proszek galaretki, teraz też możemy dosłodzić jeśli jest taka potrzeba, dokładnie energicznie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. Możemy też włożyć do większego naczynia napełnionego zimną wodą.
    Składanie tortu:
    Na pierwszy biszkopt nakładamy 4-5 łyżek żelki i rozdarowujemy po całym blacie.
    Następnie nakładamy połowę masy budyniowej i przykładamy drugim biszkoptem, lekko dociskamy. Wykładamy resztę masy budyniowej i pozostałą żelkę truskawkową.
    Odkładamy na kilka godzin do lodówki aby stężało. Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latotortTruskawkiurodzinybudyńprzyjęciedzień dzieckadzień mamy

Komentarze

Podobne przepisy

Tort Biały Michałek Z Żelką Borówkową

Dodane przez: gotowanietoproste

Tort Biały Michałek Z Żelką Borówkową

Może nie jest to ósmy cud świata...

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ

Dodane przez: suzana

ULUBIONE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ

Jedno z najprostszych i najlepszych...

tort

Dodane przez: Ika 1961

Tort z żelką owocową i dekoracją z kremu...

Elegancki tort z dekoracją z kremu...

Biszkopt z musem truskawkowym i polewą z białej czekolady

Dodane przez: zielony liść

Biszkopt z musem truskawkowym i polewą z...

Puszysty biszkopt z bitą śmietaną,...

TORT Z LODAMI I KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Dodane przez: Ostra Na Słodko

TORT Z LODAMI I KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

To prawdziwe CUDO! 2 rodzaje...

Proste ciasto z masą budyniową i migdałami

Dodane przez: AnetaJ

Proste ciasto z masą budyniową i migdałami

Ciasto z kategorii łatwych i pysznych....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE