Wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami

  • wyświetlono: 259 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam piec torty i zaskakiwać nimi moich najbliższych. W pieczenie zawsze wkładam całe moje serce i nawet nie wiecie jaka jestem szczęśliwa gdy wszyscy zjadają z apetytem moje wypieki i proszą o dokładkę. Z okazji Świąt Wielkanocnych warto przygotować taki oto tort. Prosty i łatwy, chociaż trochę pracochłonny, ale warto, bo nie dość, że jest pyszny to pięknie wygląda. Przy takim torcie robi się od razu wiosennie i weselej. Można nim zaskoczyć gości i najbliższych. Zapraszam :)

bgg (Kopiowanie)
  • 8 porcje
  • 300min
  • Średni

Składniki

Biszkopty x 4:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
zielony barwnik spożywczy według uznania

Ciasteczka:
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
1/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka

Bezy:
2 białka
pół szklanki cukru
zielony barwnik spożywczy według uznania

Krem:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder według uznania
1 cytrynowa galaretka
125 ml gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami

  • 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i barwnik ( ja użyłam barwnik w proszku i dodałam dosłownie odrobinkę ) i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze trzy biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.
  • 2. Ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremek w kształcie zajączka, kurczaka i koguta wykrawamy ciasteczka ( możemy użyć innych wielkanocnych foremek ). Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Upieczone dokładnie studzimy.
  • 3. ezy: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier, dodajemy barwnik według uznania i ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy małe beziki. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki.
  • 4. Krem: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, staramy się żeby nie było grudek i odstawiamy ją do lekkiego stężenia. W między czasie ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę, do ubitej dodajemy cukier puder do smaku i tężejącą galaretkę, dokładnie ubijamy.
  • 5. Przekładanie tortu: Trzy krążki biszkoptowe przekładamy kremem, smarujemy również wierzch boki tortu. Tort na chwilę wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. W między czasie kruszymy drobno czwarty biszkopt. Dekorujemy tort według uznania ciasteczkami, bezami i pokruszonym biszkoptem lekko dociskając je do tortu. Należy pamiętać, żeby krem śmietankowy całkiem nie stężał, bo ciężko będzie udekorować tort.
  • 6. Podanie: Tak wykonany tort odstawiamy jeszcze do lodówki, żeby krem dokładnie stężał, po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Tortownica o średnicy 18 cm.
Tort można pokroić na około 8 porcji.
Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastoDeserna słodkociasteczkaWielkanockruche ciasteczkapodwieczorekbezyPoczęstunekciasta świątecznebarwniki spożywczepyszny torttort kolorowytort wielkanocnytort z krememśmietanka kremówkawielkanocny stółprzepis_miesiąca1000zielony torttort świątecznytort z bezamitort okazyjnytort z lekkim krememtort z kruchymi ciasteczkamikolorowe bezy

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z ciasteczkami Neo i dynią

Dodane przez: KORAL

Sernik z ciasteczkami NEO i dynią

Moja szyba wersja sernika dyniowego...

ciasto

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto kawowe z bezami i nutką alkoholu

Bardzo smaczne tortowe ciasto z...

ciasto

Dodane przez: PaulaK

Ciasto z bezami i kajmakiem.

Ciasto jest dla prawdziwych łasuchów,...

Czekoladowo-chałwowa delicja z bezami

Dodane przez: agarybak76

Czekoladowo-chałwowa delicja z bezami

Idealne ciasto na święta, lub inne...

ciasto

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO Z BEZAMI

Ciasto na biszkopcie z kremem budyniowo-chałwowym...

Tort wielkanocny

Dodane przez: Ika 1961

Tort wielkanocny

Zawsze go piekę na Wielkanoc, długo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE