Pieczone ziemniaczki z ricottowo-czosnkowym musem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

To jedna z najsmaczniejszych odsłon ziemniaków jakie znam.

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki:
    1 ,2 kg średnich dokładnie wyszorowanych ziemniaków
    Masło klarowane-około 4 łyżki
    Sól, pieprz
    Mus ricottowo-czosnkowy:
    3/4 szklanki serka ricotta
    1/4 szklanki ubitej śmietany 30 %
    2 łyżki majonezu
    2 małe ząbki czosnku
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z ziemniaków

Pieczone ziemniaczki z ricottowo-czosnkowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki wyszoruj, osusz i zrób na całej szerokości głębokie nacięcia na kilka milimetrów. Trzeba ostrożnie nacinać, aby nie przeciąć ziemniaków. Następnie kilka łyżek masła klarowanego roztop i kiedy będzie lekko przestygnięte. Posmaruj z każdej strony ziemniaki roztopionym masłem. Obsyp ziemniaki solą i pieprzem. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni. Piecz około 20 minut, a potem oblej je pozostałym masłem. Piecz kolejne 20 minut. Jeśli ziemniaki w trakcie pieczenia bardzo się przyrumienią, przykryj wierzch folią.
  • 2. Przygotuj mus. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Następnie wszystkie składniki przełóż do miski, przypraw solą, pieprzem i zmiksuj na gładką masę blenderem. Masę przełóż do szprycy i napełnij ją lekko przestygnięte ziemniaki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować