Pieczone ziemniaczki z ricottowo-czosnkowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki wyszoruj, osusz i zrób na całej szerokości głębokie nacięcia na kilka milimetrów. Trzeba ostrożnie nacinać, aby nie przeciąć ziemniaków. Następnie kilka łyżek masła klarowanego roztop i kiedy będzie lekko przestygnięte. Posmaruj z każdej strony ziemniaki roztopionym masłem. Obsyp ziemniaki solą i pieprzem. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni. Piecz około 20 minut, a potem oblej je pozostałym masłem. Piecz kolejne 20 minut. Jeśli ziemniaki w trakcie pieczenia bardzo się przyrumienią, przykryj wierzch folią.
2.Przygotuj mus. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Następnie wszystkie składniki przełóż do miski, przypraw solą, pieprzem i zmiksuj na gładką masę blenderem. Masę przełóż do szprycy i napełnij ją lekko przestygnięte ziemniaki.
Komentarze