Ciasteczka kruche z kremem budyniowym i czekoladą gorzką

4.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Te ciasteczka pokocha cała rodzina.

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki ciasta:
    3 szklanki mąki pszennej
    Pół szklanki serka homogenizowanego śmietankowego
    Pół szklanki gęstej śmietany
    200 gram masła
    4 łyżki cukru pudru
    Składniki masy:
    1 i 1/3 szklanka mleka
    1 opakowanie budyniu w proszku z cukrem
    1 i ¼ pół kostki masła
    kilka łyżek spirytusu
    Ponadto:
    Opakowanie gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka kruche z kremem budyniowym i czekoladą gorzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. . Przygotuj ciasto: mąkę przesiej przez sitko do miski. Dołóż zimne pokrojone drobno masło, cukier i zagnieć ciasto. Na końcu wlej serek, śmietanę i wyrabiaj całość, aż do połączenia składników. Przełóż na około 1,5 h do chłodziarki. Następnie rozwałkuj na grubość około 3-4 mm, wykrawaj kółeczka. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 12-15 minut.
  • 2. Przygotuj masę. na mleku ugotuj budyń i odstaw do przestygnięcia. Miękkie masło miksuj dodając porcjami wystudzony budyń i spirytus.
  • 3. Na ciasteczka nałóż porcje masy i przyklejaj drugą warstwę tworząc ciasteczka podobne do markiz. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i wyłóż na wierzch czekoladę. Schłodź w lodówce kilka godzin
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować