Pomidorkowe szaszłyki z serem żółtym i ciastem francuskim

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Mają zaskakujący smak. Z pozoru dość nietypowe połączenie sprawiło, że całościowo ta przekąska smakuje naprawkę wybornie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Opakowanie ciasta francuskiego 275 gram
    2-3 łyżki twarogowego serka ziołowego
    Kilka dużych i cienkich plastrów sera żółtego gouda
    Kubeczek pomidorków koktajlowych lub innych drobnych (około 250 -300 gram)
    Opcjonalnie: łyżka sezamu do posypania wierzchu szaszłyków i zioła prowansalskie

Pomidorkowe szaszłyki z serem żółtym i ciastem francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwałkuj cienko w kształcie prostokąta i przetnij na części. Na jedną część rozsmaruj połowę serka połóż plastry sera żółtego, rozsmaruj resztę serka. Przykryj drugą częścią ciasta i dociśnij. Następnie pokrój wzdłuż krótszej części na paski o szerokości około 1-1,5 cm. Piecz przez około 10 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie przez około5-7 minut w temperaturze 190 stopni. Jeszcze ciepłe posyp sezamem i ziołami prowansalskimi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy