Moja propozycja, na wykonanie tortu z ciasta anielskiego. Leciutkie ciasto anielskie, leśne jagody i polewa czekoladowa -rozpływa się w ustach. Taki tort może bez trudu wykonać początkujący kucharz.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki białek o temperaturze pokojowej
1 3/4 szklanki mąki pszennej typ 405 WAŻNE należy przesiać 5 razy
2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki cream of tartar
łyżka esencji waniliowej
Nadzienie:
1,5 l czarnych jagód
2 łyżeczki agaru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Polewa:
100g masła
100g gorzkiej czekolady minimum 50%
Tort na dzień matki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielone od żółtek białka zostawiamy w otwartym naczyniu w temperaturze pokojowej na kilka godzin, albo zostawiamy na noc.
Ciasto najlepiej jest piec w specjalnej formie do babki wiszącej (Angel Food). WAŻNE formy nie natłuszczamy. Można upiec w tortownicy.
2.Białka umieszczam w dzieży robota planetarnego. Wsypuję sól i cream of tartar. Krótko miksuję końcówką rózga na wolnych obrotach, następnie zwiększam obroty i partiami dosypuję cukier, wlewam esencję waniliową. Miksuję do uzyskania sztywnej piany.
3.Mąkę przesiewam partiami do sztywnych białek i dokładnie mieszam za pomocą łopatki silikonowej.
4.Ciasto umieszczam w formie i piekę w nagrzanym piekarniku do 175°C około 45 minut. Ciasto sprawdzam patyczkiem, aż będzie suchy.
5.Po upieczeniu odwracam babkę dnem do góry.
6.Ostudzone ciasto odcinam wzdłuż ścianek formy ostrym nożem i wyjmuję z formy.
7.Ciasto kroję na 3 blaty.
8.Zamrożone jagody umieszczam w garnku, wsypuję agar, skrobię i cynamon . Dokładnie mieszam i nie przerywając mieszania doprowadzam do zagotowania. Chwilę gotuję na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
9.Tort najlepiej składać w rancie wyłożonym folią do rantów lub papierem do pieczenia. W otwór pierwszego blatu wstawiam rolkę pozostałą od ręczników papierowych owiniętą folią aluminiową. Na cieście umieszczam połowę gorących jagód, przykrywam drugim blatem, wykładam resztę jagód i przykrywam trzecim blatem ciasta. Pozostawiam do zastygnięcia.
10.Zimne ciasto wyjmuję z rantu. Masło rozpuszczam i w gorące wkładam po kawałku czekoladę, dokładnie mieszając. Mieszam aż czekolada połączy się z masłem w gładką lśniącą polewę. Gęstniejącą smaruję wierzch i boki tortu. Łyżkę gęstej masy wkładam do małego woreczka cukierniczego, ucinam koniec i wykonuję napis.
Komentarze