Tort na Dzień Matki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moja propozycja, na wykonanie tortu z ciasta anielskiego. Leciutkie ciasto anielskie, leśne jagody i polewa czekoladowa -rozpływa się w ustach. Taki tort może bez trudu wykonać początkujący kucharz.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki białek o temperaturze pokojowej
    1 3/4 szklanki mąki pszennej typ 405 WAŻNE należy przesiać 5 razy
    2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 1/2 łyżeczki cream of tartar
    łyżka esencji waniliowej
    Nadzienie:
    1,5 l czarnych jagód
    2 łyżeczki agaru
    1 łyżka skrobi kukurydzianej
    1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    Polewa:
    100g masła
    100g gorzkiej czekolady minimum 50%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Ciasto

Tort na dzień matki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort 1. Oddzielone od żółtek białka zostawiamy w otwartym naczyniu w temperaturze pokojowej na kilka godzin, albo zostawiamy na noc.
    Ciasto najlepiej jest piec w specjalnej formie do babki wiszącej (Angel Food). WAŻNE formy nie natłuszczamy. Można upiec w tortownicy.
  • tort 2. Białka umieszczam w dzieży robota planetarnego. Wsypuję sól i cream of tartar. Krótko miksuję końcówką rózga na wolnych obrotach, następnie zwiększam obroty i partiami dosypuję cukier, wlewam esencję waniliową. Miksuję do uzyskania sztywnej piany.
  • tort 3. Mąkę przesiewam partiami do sztywnych białek i dokładnie mieszam za pomocą łopatki silikonowej.
  • tort 4. Ciasto umieszczam w formie i piekę w nagrzanym piekarniku do 175°C około 45 minut. Ciasto sprawdzam patyczkiem, aż będzie suchy.
  • tort 5. Po upieczeniu odwracam babkę dnem do góry.
  • tort 6. Ostudzone ciasto odcinam wzdłuż ścianek formy ostrym nożem i wyjmuję z formy.
  • tort 7. Ciasto kroję na 3 blaty.
  • tort 8. Zamrożone jagody umieszczam w garnku, wsypuję agar, skrobię i cynamon . Dokładnie mieszam i nie przerywając mieszania doprowadzam do zagotowania. Chwilę gotuję na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.
  • tort 9. Tort najlepiej składać w rancie wyłożonym folią do rantów lub papierem do pieczenia. W otwór pierwszego blatu wstawiam rolkę pozostałą od ręczników papierowych owiniętą folią aluminiową. Na cieście umieszczam połowę gorących jagód, przykrywam drugim blatem, wykładam resztę jagód i przykrywam trzecim blatem ciasta. Pozostawiam do zastygnięcia.
  • tort 10. Zimne ciasto wyjmuję z rantu. Masło rozpuszczam i w gorące wkładam po kawałku czekoladę, dokładnie mieszając. Mieszam aż czekolada połączy się z masłem w gładką lśniącą polewę. Gęstniejącą smaruję wierzch i boki tortu. Łyżkę gęstej masy wkładam do małego woreczka cukierniczego, ucinam koniec i wykonuję napis.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować