Brzdąc poznański

4.41 (203 ocen)

Tradycyjne poznańskie ciasto dostępne chyba w każdej cukierni w stolicy Wielkopolski. Oryginalnie ciasto nie jest nasączanie ponczem, nie jest dekorowane posypkami czy orzechami a także nie ma dodatków w postaci innych warstw, owoców czy polew. Mimo to jest absolutnie przepyszne.

Składniki:

  • (na blachę 20cm x 20cm)
    Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    110g mąki ziemniaczanej
    60g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki octu

    Masa:
    1 litr słodkiej śmietanki 30%
    1 szklanka cukru
    4 łyżeczki kakao
    4 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.41 (203 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Ciasto

Brzdąc poznański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, a następnie żółtka i miksować wszystko około 10 minut. Proszek do pieczenia mieszamy z octem (dzięki temu biszkopt po upieczeniu jest równy), dodajemy do masy i ubijamy. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 stopniach C przez 20 minut.
  • 2. MASA
    Kremówkę (odlać pól szklanki) zagotować z cukrem i kakao, ostudzić i schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.

    Wyjąć masę i rozgrzać do temp. pokojowej. Pozostała śmietankę podgrzać niemal do zagotowania i rozpuścić w niej żelatynę. Schłodzić. Masę kakaową zmiksować bardzo dokładnie, aż będzie przypominać bardzo miękkie, prawie płynne masło. Dodać w2ystudzoną żelatynę. Masę brzdącowi rozsmarowywać na przekrojonym biszkopcie, a następnie przykryć drugą połową ciasta, wyłożyć 1/3 masy. Pozostała masę brzdącowi umieścić w rękawie cukierniczym i wyciskać na wierzchu ciasta rozetki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować