Tort serowy na Dzień Matki

0 (0 ocen)

Sernik gotowany nauczyła mnie robić moja mama, wprowadziłam do przepisu moje modyfikacje i tak powstał tort serowy na Dzień Matki

Składniki:

  • na tortownicę 26 cm

    Biszkopt:
    6 jaja
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szk.l wody
    1/2 szkl.oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2/3 szkl cukru
    esencja waniliowa
    szczypta soli

    Ponad to:
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka bułki tartej

    Krem serowy:
    250 g sera białego homogenizowanego (np.Pacynka)
    250 g Palmy "Z murzynkiem"
    1 szk.l cukru pudru
    1 budyń śmietankowy
    1/2 szkl. mleka
    2 jaja

    Do dekoracji:
    brzoskwinie
    2 galaretki brzoskwiniowe

    Do nasączenia:
    połowa syropu z brzoskwiń
    100 ml likieru brzoskwiniowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Torty Desery

Tort serowy na dzień matki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min.
  • 2. Krem:
    Margarynę rozpuścić z cukrem pudrem i odstawić do ostygnięcia.
    Budyń, ser, mleko i jaja zmiksować. Kiedy margaryna będzie już letnia dodać do niej ser i bardzo dokładnie wymieszać. Gotować ser,aż do pierwszych bąbelków na powierzchni cały czas mieszając. Kiedy tylko zacznie się gotować natychmiast zestawić z ognia. Odstawić do ostygnięcia, co jakiś czas przemieszać aby nie powstał nam kożuch.
  • 3. Galaretki brzoskwiniowe przygotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia.
    Biszkopt przeciąć na 4 blaty. Do tego tortu potrzebne nam będą tylko dwa. Blaty nasączamy przygotowaną mieszanką z syropu i alkoholu. Zimny krem serowy dzielimy na dwie części i smarujemy nim blaty. Górę tortu ozdabiamy brzoskwiniami i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki do czas całkowitego stężenia galaretki. Smacznego!

Porady

Do tortu zużyłam tylko połowę biszkopta. Można wykorzystać wszystkie blaty, jednak należy zwiększyć ilość kremu. Można również zrobić biszkopt z połowy składników, jednak należy również wtedy zmniejszyć czas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować