Tort na "dzień matki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 30 cm.wyłożonej okręgiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.
2.Można upiec dzień prędzej, będzie lepiej się kroić.Biszkopt przekroić na 3 blaty. Najpierw naciąć w koło biszkoptu na ok.3 cm. Potem nałożyć nitkę i przeciągając, przepiłować biszkopt. Odłożyć krążek i tak samo przeciąć następne krążki.
3.Biszkopt przekrojony.
4.Ułożyć z powrotem jeden krążek do tortownicy.
Nasączyć dżemem z czereśni, rozmieszanym z gorącą wodą.
5.Czekoladę wraz ze śmietanką,roztopić nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić z pudrem,potem śmietan-fixem.Następnie dodawać porcjami jogurt i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Dodać pokrojone i odsączone brzoskwinie i lekko wmieszać. Wyłożyć na pierwszy blat.
6.Przykryć drugim krążkiem i nasączyć dżemem z ananasa wymieszanego z gorącą wodą.
7.Z kremem ciemnym postępujemy tak samo jak z jasnym, z tym że nie dodajemy brzoskwiń.Krem wykładamy na drugi krążek.
8.Przykrywamy ostatnim krążkiem biszkoptowym i schładzamy w lodówce.
9.Po wyjęciu z lodówki, zdejmujemy obręcz z tortownicy.
10.Składniki na masę.
11.Rozmieszać budyń z ½ szklanki mleka. Ugotować budyń na reszcie mleka, wystudzić. Zmiksować margaryną z serkiem.Dodawać po łyżce budyniu. Posmarować, cały tort.
12.Na rozetki z przygotowaniem masy, postąpić jak z poprzednią. Z tym że już do gotowej masy, dodać jeszcze odrobinkę rozmieszanego barwnika. Masę ponownie zmiksować i jeszcze schłodzić.(ja do pierwszych różyczek nie schłodziłam i kontury się zalały).Ok 1/2 masy włożyć do woreczka cukierniczego z odpowiednią tylką.Zrobić róże wokół tortu. Resztę masy dodatkowo zabarwić odrobinką farby i nią zrobić środek tortu w różyczki.
13.Ozdobić w/g własnego gustu. Boki można posypać kokosem.
Komentarze