TORT NA "DZIEŃ MATKI"

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tort na Dzień Matki z kremem czekoladowym, jasnym i ciemnym. Różowe rozetki w kształcie róż.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na 1 tort.
    biszkopt:
    -7 jajek
    -200 g. cukru
    -150 g. mąki tortowej
    -150 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -1/3 słoiczka dżemu z czereśni(ok.90g)
    -ok. 3 łyżek wrzątku
    -1/3 słoiczka dżemu ananasowego(ok.90g)
    -ok. 3 łyżek wrzątku

    krem czekoladowy jasny:
    -1 biała czekolada 100 g
    -200 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. pudru cukru
    -1 śmietan-fix
    -200 g. jogurtu greckiego tj.200 g.
    -3 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    1/3 brzoskwiń z puszki

    krem czekoladowy ciemny:
    -1 gorzka czekolada 100 g
    -200 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. pudru cukru
    -1 śmietan-fix
    -200 g. jogurtu greckiego tj.200 g.
    -3 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    masa budyniowa, do posmarowania tortu:
    -330 ml. mleka
    -1 budyń cytrynowy
    -3 łyżki cukru
    -1/3 kostki margaryny
    -1/3 op. serka mascarpone(ok.80g)

    masa budyniowa na rozetki w kształcie róż:
    -330 ml. mleka
    -1 budyń malinowy
    -3 łyżki cukru
    -1/3 kostki margaryny
    -1/3 op. serka mascarpone(ok.80g)

    barwnik czerwony w proszku.
    odrobinka wody.

    kokos do posypania boków tortu.
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort na "dzień matki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 30 cm.wyłożonej okręgiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.
  • krojenie biszkoptu 2. Można upiec dzień prędzej, będzie lepiej się kroić.Biszkopt przekroić na 3 blaty. Najpierw naciąć w koło biszkoptu na ok.3 cm. Potem nałożyć nitkę i przeciągając, przepiłować biszkopt. Odłożyć krążek i tak samo przeciąć następne krążki.
  • krążki biszkoptowe 3. Biszkopt przekrojony.
  • warstwa dżemu 4. Ułożyć z powrotem jeden krążek do tortownicy.
    Nasączyć dżemem z czereśni, rozmieszanym z gorącą wodą.
  • warstwa kremu z brzoskwiniami 5. Czekoladę wraz ze śmietanką,roztopić nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić z pudrem,potem śmietan-fixem.Następnie dodawać porcjami jogurt i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Dodać pokrojone i odsączone brzoskwinie i lekko wmieszać. Wyłożyć na pierwszy blat.
  • warstwa dżemu 6. Przykryć drugim krążkiem i nasączyć dżemem z ananasa wymieszanego z gorącą wodą.
  • warstwa kremu ciemnego 7. Z kremem ciemnym postępujemy tak samo jak z jasnym, z tym że nie dodajemy brzoskwiń.Krem wykładamy na drugi krążek.
  • biszkopt przełozony 8. Przykrywamy ostatnim krążkiem biszkoptowym i schładzamy w lodówce.
  • tort przed garnirowaniem 9. Po wyjęciu z lodówki, zdejmujemy obręcz z tortownicy.
  • składniki na masę 10. Składniki na masę.
  • 11. Rozmieszać budyń z ½ szklanki mleka. Ugotować budyń na reszcie mleka, wystudzić. Zmiksować margaryną z serkiem.Dodawać po łyżce budyniu. Posmarować, cały tort.
  • rozetki w kształcie róż 12. Na rozetki z przygotowaniem masy, postąpić jak z poprzednią. Z tym że już do gotowej masy, dodać jeszcze odrobinkę rozmieszanego barwnika. Masę ponownie zmiksować i jeszcze schłodzić.(ja do pierwszych różyczek nie schłodziłam i kontury się zalały).Ok 1/2 masy włożyć do woreczka cukierniczego z odpowiednią tylką.Zrobić róże wokół tortu. Resztę masy dodatkowo zabarwić odrobinką farby i nią zrobić środek tortu w różyczki.
  • 13. Ozdobić w/g własnego gustu. Boki można posypać kokosem.
  • torty 14. Moje torty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować