Ciasto kakaowe z masą z mleka w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wbić jajka, wsypać cukier i proszek do pieczenia, ubijać przez ok. 2-3 minuty. Dodać mleko, olej kakao i mąkę, krótko ubić. Wlać do tortownicy o średnicy 20 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 minut. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na połowę.
2.Do garnka wlać mleko, wsypać cukier, zagotować mieszając do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić.
Masło wyłożyć do miski, miksując dodawać naprzemiennie mleko z cukrem i mleko w proszku.
Podzielić na dwie równe części. Jedną wyłożyć na spód ciasta, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, wyłożyć resztę masy, wyrównać. wierzch posypać wiórkami czekolady.
Można podawać ze świeżymi owocami lub z wiśniami z syropu.
Komentarze