TORT Cappucino na "Dzień Matki"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zachwyca smakiem jak i wyglądem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jaj,
    1 szklanka cukru,
    1 opakowanie cukru waniliowego,
    pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (około)
    2 łyżki kakao(gorzkie)
    trochę sody.

    krem:
    1 opakowanie kawy typu cappucino(smak waniliowy lub śmietankowy)
    6 opakowań(po 200ml) śmietany kremówki (30%)
    6 opakowań śmietan-fix
    4 duże opakowania cukru waniliowego

    nadzienie:
    2 słoiczki wiśniowej konfitury
    alkohol do nasączenia biszkoptu(najlepiej rum)
    płatki czekolady(gorzkiej),ozdobne róże z cukru(brązowe) ,perełki-złote ,ażurki czekoladowe.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort cappucino na "dzień matki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić z cukrem na sztywno,dodawać żółtka ,ubijać.Dodać do tej masy mąkę zwykła oraz ziemniaczaną,cukier waniliowy ,sodę,proszek do pieczenia ,ubijać.Dodać kakao .Przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypaną kaszą manną.
    Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.(w zależności od piekarnika pieczenie może się wydłużyć nawet do 40 minut,na małym ogniu)Piekarnik musi być lekko podgrzany przy wkładaniu masy biszkoptowej .

    Krem:
    Ubić kremówkę(schłodzoną) na najwyższych obrotach mikserem ,dodając po kolei śmietan fix i cukier waniliowy.Ubitą śmietanę włożyć do lodówki do schłodzenia .
    Po schłodzeniu śmietany odłożyć około dwóch szklanek śmietany do obsmarowania tortu (białą śmietaną) zaś resztę połączyć z kawą cappucino i delikatnie wymieszać.

    Wykonanie tortu:
    Biszkopt przestudzony przekroić wzdłuż na 5 części.Każdą nasączyć alkoholem.Na każdy biszkopt(część) nakładamy śmietanę(tą z cappucino) .Na co drugą część biszkoptu posmarowaną śmietaną nakładamy konfiturę wiśniową.Wszystko nakładamy jedno na drugie itd,tworząc tort.Obsmarowujemy tort białą śmietaną po bokach i na górną cześć biszkoptu.Obsypujemy tort płatkami czekolady po bokach i na górze ale na rantach.Chłodzimy około 6 godzin.Dekorujemy według uznania.

Porady

Biszkopt: Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia biszkoptu(może opaść) Dekoracje- wykonane z cukru ,np.róże lub listki(kolorowe) układamy dopiero przed podaniem,gdyż mogą zmięknąć ,lub się rozpuścić .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować