TORT CZEKOLADOWY na DZIEŃ MATKI

4.5 (173 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z jasnym biszkoptem, przełożony kremem czekoladowym.Tort z wiśniami i oblany polewą czekoladową.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jaj
    -200 g. cukru
    -120 g. mąki tortowej
    -120 g. maki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do piecz.
    -1 cukier waniliowy

    Do nasączania:
    -1 słoiczek dżemu morelowego
    -0,5 szklanka gorącej wody

    Krem czekoladowy:
    -3 gorzkie czekolady
    -3/4 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
    -250 g.miękkiego masła
    -2 czubate łyżki nutelli
    -1 słoik drylowanych wiśni z kompotu.

    Polewa czekoladowa:
    -6 łyżek cukru
    -2 łyżki kakao
    -ok.4 łyżki wody
    -1/4 margaryny(kostka 250 g.)
    -20 g. gorzkiej czekolady

    rozetki:
    -bita smietana

    ozdoby:
    -czekoladowe listeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort czekoladowy Desery

Tort czekoladowy na dzień matki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tort udekorować rozetkami z bitej śmietany. Dodatkowo ozdobić czekoladowymi listkami. Całość schłodzić.
  • 2. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli,potem z cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.
    Wyłożyć do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru na dole.
    Piec ok. 30 min.w 175 *.Po przestygnięciu, przekroić na trzy krążki.
  • 3. nasączenie- Dżem wymieszać z gorącą wodą.Pierwszy krążek biszkoptu włożyć do tortownicy i nasączyć dżemem.
  • 4. krem-Do rondelka nad parą,wlać mleko,włożyć czekoladę w kostkach.Roztopić mieszając,ostudzić do letniego. Masło z nutellą, zmiksować, dodając czekolady.Podzielić na dwie części.Każdy krążek biszkoptowy nasączyć,posmarować kremem,powrzucać odsączone wiśnie.Przekładać krążki.Ostatnim lekko docisnąć.
  • 5. polewa- Wymieszać cukier z kakaem,dolewać wodę,stopniowo. Nie może być za rzadkie,powinno być jak gęste śmietana.Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać margarynę z czekoladą i dalej mieszać nad parą.Polewę ostudzić do jeszcze płynnej konsystencji. Oblać i rozsmarować na całym torcie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować