Tort czekoladowy na dzień matki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tort udekorować rozetkami z bitej śmietany. Dodatkowo ozdobić czekoladowymi listkami. Całość schłodzić.
2.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli,potem z cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru na dole.
Piec ok. 30 min.w 175 *.Po przestygnięciu, przekroić na trzy krążki.
3.nasączenie- Dżem wymieszać z gorącą wodą.Pierwszy krążek biszkoptu włożyć do tortownicy i nasączyć dżemem.
4.krem-Do rondelka nad parą,wlać mleko,włożyć czekoladę w kostkach.Roztopić mieszając,ostudzić do letniego. Masło z nutellą, zmiksować, dodając czekolady.Podzielić na dwie części.Każdy krążek biszkoptowy nasączyć,posmarować kremem,powrzucać odsączone wiśnie.Przekładać krążki.Ostatnim lekko docisnąć.
5.polewa- Wymieszać cukier z kakaem,dolewać wodę,stopniowo. Nie może być za rzadkie,powinno być jak gęste śmietana.Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać margarynę z czekoladą i dalej mieszać nad parą.Polewę ostudzić do jeszcze płynnej konsystencji. Oblać i rozsmarować na całym torcie.
Komentarze