TORT MANGO

3.44 (9 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Dziś mam dla Was przepis na obłędny Tort mango, który możecie przygotować na nadchodzące Święta! Ciasto przygotowałam bez jajek. Dodałam do niego przepyszną pulpę mango dzięki czemu jest lekkie i wilgotne. Smak podkręca również smarowidło z marakui i krem z serka mascarpone

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    430 g mąki tortowej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    ½ łyżeczki mielonego kardamonu
    1 szczypta soli
    275 g cukru pudru
    420 g Pulpy mango
    120 ml mleka 3,2%
    130 ml oleju

    SKŁADNIKI NA KREM MANGO:
    100 g miękkiego masła
    70 g cukru pudru
    100 g Pulpy mango
    500 g serka mascarpone

    DODATKOWO:
    smarowidło z marakui
    1 garść świeżej żurawiny
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

3.44 (9 ocen)

Zobacz również:

Torty

Tort mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA:
    W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i kardamon. W drugiej cukier puder, pulpę mango, mleko i olej – składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Do suchych składników dodajemy mokre i dosłownie kilka chwil mieszamy aż składniki się połączą – WAŻNE żeby nie mieszać długo składników bo ciasto będzie zbite i twarde!

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Trzy okrągłe foremki o średnicy 20-22 cm smarujemy masłem i spód wykładamy papierem do pieczenia.

    Ciasto przelewamy do tortownic. Pieczemy przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formach do ostygnięcia przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy i odkładamy na bok do całkowitego ostygnięcia.
  • 2. PRZYGOTOWANIE KREMU MANGO:
    Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pulpę mango. Miksujemy kilka minut i łyżka po łyżce do masy dodajemy serek mascarpone.

    Pierwszy i drugi blat smarujemy smarowidłem z marakui, a następnie przekładamy kremem z mango (kilka łyżek odkładamy na wierzch ciasta). Wierzch ciasta smarujemy ciekną warstwą kremu.

    Żurawinę moczymy w wodzie, a następnie obtaczamy w cukrze. Dekorujemy nią wierzch tortu.

    Tort mango przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować