Tort jeżyna z mango

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jesienny tort z jeżynami i musem mango. Jest lekko kwaskowy, lekko karmelowy za sprawą cukru muscovado. Dużo jeżyn, bo w końcu to tort jeżynowy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:

    6 jajek wielkość M

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 łyżki kakao

    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    1/2 szklanki mąki tortowej

    1/2 szklanki cukru muscovado

    Krem jeżynowy:

    250 g serka mascarpone

    500 ml śmietany kremówki 30 %

    250 g jeżyn

    3 łyżeczki żelatyny

    4 łyżki cukru muscovado

    Polewa jeżynowa:

    250 g jeżyn

    2 łyżeczki żelatyny płaskie

    Nasączenie:

    125 ml wina czerwonego

    125 ml herbaty czarnej

    Galaretka mango:

    1 mango duże

    2 łyżeczki żelatyny

    30 ml wody

    Przełożenie:

    20 jeżyn

    Dekoracja:

    beziki, maliny, jeżyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort jeżyna z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam aż cukier dobrze się rozpuści. Dodaję po jednym żółtku i miksuję na puszystą masę. Mąkę, kakao i proszek przesiewam. Dodaję stopniowo po łyżce do jaj i mieszam delikatnie od spodu. Mąkę trzeba dodawać małymi porcjami. Biszkopt piekę 40-45 minut temp 160 stopni góra dół. Po wyłączeniu piekarnika zostawiam jeszcze pięć minut. Wyjmuję, spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę.

    Mus mango:

    Mango obieram i kroję na kawałki. Przekładam do garnka i gotuję na wolnym ogniu aż zrobi się miękkie. Mango musi być podsmażone żeby się ścięło z żelatyną. Mango miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w 30 ml wody zimnej i rozpuszczam w mikrofalówce albo kąpieli wodnej. Żelatynę gorącą dodaję do mango i mieszam.

    Krem jeżynowy:

    Jeżyny przekładam do garnka od razu 500 g, podzielę potem mus na dwie połowy. Wlewam odrobinę wody trzy łyżki i gotuję na wolnym ogniu aż będą miękkie. Przecieram przez sito. Dzielę na dwie części. Żelatynę namaczam w 30 ml wody zimnej i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję do musu jeżynowego. Mascarpone i śmietanę ubijam z cukrem. Na końcu dodaję lekko tężejący mus jeżynowy i mieszam mikserem.

    Wykonanie:

    Biszkopt kroję na trzy blaty ostrym nożem. Dolny nasączam smaruję 1/3 kremu. Nakładam obręcz do tortu. Na krem wylewam lekko tężejący mus mango. Zostawiam do stężenia. Układam drugi blat biszkoptu, nasączam, smaruję 1/3 kremu. W krem wciskam jeżyny 20 sztuk. Układam trzeci blat biszkoptu, nasączam go, smaruję kremem.

    Drugą połowę musu jeżynowego mieszam z rozpuszczonymi dwoma łyżeczkami żelatyny. Jak mus będzie lekko tężał wylewam go na wierzch tortu. Wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień zdejmuję obręcz, dekoruję tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Maliny Mango

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować