Tort Pavlova z mango

4.5 (194 ocen)

  • 4 godz.

Tort Pavlova z mango to pyszna krucha beza z delikatnym śmietanowym kremem z kawałkami czekolady toffi i świeżym mango, polana sosem z mango i smażonej skórki pomarańczy. Dla mnie to kulinarna poezja!

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki na beze:
    ◦6 białek z dużych jaj
    ◦350 g cukru
    ◦1 łyżeczka białego octu winnego
    ◦1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    ◦szczypta soli
    ◦masło do wysmarowania blachy

    Składniki na krem:
    ◦500 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
    ◦250 g serka mascarpone
    ◦2 łyżki cukru pudru
    ◦100 g czekolady o smaku toffi drobno posiekanej

    Składniki na sos z mango i smażonej skórki pomarańczy:
    ◦2 łyżki smażonej skórki pomarańczy
    ◦1 małe mango
    ◦1 łyżka miodu naturalnego
    ◦sok z ½ pomarańczy
    ◦szczypta kardamonu

    Dodatkowo:
    ◦1 duże mango
    ◦20 g białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza Tort bezowy

Tort pavlova z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort Pavlova z mango 1. Przygotowanie bezy:

    Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy 22 cm (np. od okrągłej tortownicy).

    Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. W misce ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijać.

    Masę bezową wyłożyć na narysowany okrąg, wyrównać spód i przy pomocy łyżki lub szpatułki podnieść boki ku górze. Wstawić do nagrzanego piekarnika po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec/suszyć bezę przez 3 godziny.

    Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić bezę do wystygnięcia.
  • Tort Pavlova z mango 2. Przygotowanie sosu z mango i smażonej skórki pomarańczy:

    Mango obrać, pokroić ma kawałki i przełożyć do miseczki. Dodać miód, skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy i kardamon. Zmiksować na gładki sos i schować do lodówki.
  • Tort Pavlova z mango 3. Przygotowanie kremu:

    Czekoladę drobno posiekać i wymieszać z serkiem mascarpone. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę dodać do masy z mascarpone delikatnie mieszając.

    Drugie mango również obrać i pokroić w cienkie plasterki. Białą czekoladę zetrzeć na tarce.

    Wykonanie:

    Bezę przełożyć na paterę. Na wierzch wyłożyć delikatnie krem, a następnie udekorować plasterkami mango. Całość polać sosem i posypać czekoladą.

    Pavlovą przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować