Tort Pavlova z mango to pyszna krucha beza z delikatnym śmietanowym kremem z kawałkami czekolady toffi i świeżym mango, polana sosem z mango i smażonej skórki pomarańczy. Dla mnie to kulinarna poezja!
4 godz.
Składniki:
Składniki na beze:
◦6 białek z dużych jaj
◦350 g cukru
◦1 łyżeczka białego octu winnego
◦1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
◦szczypta soli
◦masło do wysmarowania blachy
Składniki na krem:
◦500 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
◦250 g serka mascarpone
◦2 łyżki cukru pudru
◦100 g czekolady o smaku toffi drobno posiekanej
Składniki na sos z mango i smażonej skórki pomarańczy:
◦2 łyżki smażonej skórki pomarańczy
◦1 małe mango
◦1 łyżka miodu naturalnego
◦sok z ½ pomarańczy
◦szczypta kardamonu
Tort pavlova z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie bezy:
Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy 22 cm (np. od okrągłej tortownicy).
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. W misce ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijać.
Masę bezową wyłożyć na narysowany okrąg, wyrównać spód i przy pomocy łyżki lub szpatułki podnieść boki ku górze. Wstawić do nagrzanego piekarnika po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec/suszyć bezę przez 3 godziny.
Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić bezę do wystygnięcia.
2.Przygotowanie sosu z mango i smażonej skórki pomarańczy:
Mango obrać, pokroić ma kawałki i przełożyć do miseczki. Dodać miód, skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy i kardamon. Zmiksować na gładki sos i schować do lodówki.
3.Przygotowanie kremu:
Czekoladę drobno posiekać i wymieszać z serkiem mascarpone. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę dodać do masy z mascarpone delikatnie mieszając.
Drugie mango również obrać i pokroić w cienkie plasterki. Białą czekoladę zetrzeć na tarce.
Wykonanie:
Bezę przełożyć na paterę. Na wierzch wyłożyć delikatnie krem, a następnie udekorować plasterkami mango. Całość polać sosem i posypać czekoladą.
Komentarze