Tort naleśnikowy z mango

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dość prosty i smaczny tort na bazie naleśników. Smakuje i wygląda świetnie. Tym razem musiałem osobiście usmażyć naleśniki, reszta pod czujnym okiem teściowej i udało się. Żona jest ze mnie dumna.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • naleśniki:
    mąka 110 g
    1 jajko
    cukier puder 10 g
    olej 1 łyżka
    mleko ok.350 ml
    szczypta soli
    masa śmietankowa : serek śmietankowy 150 g
    cukier drobny 30 g
    śmietana 36 % 200 g
    cukier waniliowy 1 łyżeczka

    masa z mango:
    serek śmietankowy 150 g
    cukier puder 20 g + cukier drobny 20 g
    puree z mango 80 g
    żelatyna 5 g
    woda 25 ml
    śmietana 36 % 150 g
    kawałki mango ok.200 g
    listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Torty

Tort naleśnikowy z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort naleśnikowy z mango 1. Naleśniki smażę na 20-21 cm patelni, przy użyciu małej ilości oleju.
    Mnie wyszło 9 szt, w tym jeden nieco grubszy.
    Studzę.
    Masa z mango.
    Serki wcześniej wyjmuję z lodówki.
    Żelatynę zalewam wodą, odstawiam na 5-10 minut.
    Serek mieszam z cukrami, dodaję puree z mango, mieszam.
    Żelatynę lekko podgrzewam do rozpuszczenia.
    Ubijam na sztywno całą śmietanę, czyli 350 ml ( 200 do mango, 150 do masy śmietankowej ).
    Przestudzoną ale płynną żelatynę mieszam z masą mango, dodaję 200 g ubitej śmietany, mieszam.
    Masę przekładam do rękawa cukierniczego i odkładam do lodówki.
    Masa śmietankowa.
    Serek mieszam z cukrami i stopniowo dodaję resztę ubitej śmietany.
    Przekładam do woreczka cukierniczego i odstawiam do lodówki.
    Przygotowuję paterę 18 cm.
    Mango kroję w dość cienkie paski.
    Na paterze układam pierwszy grubszy naleśnik.
    Na około wyciskam 2 paski z masy mango i jeden kleks na środku.
    W przerwy pomiędzy nimi wyciskam 2 paski masy śmietankowej.
    Rozkładam kawałki mango i przykrywam naleśnikiem.
    W następnej warstwie najpierw wyciskam masę śmietankową a uzupełniam masą z mango.
    I tak naprzemiennie nakładam 5 warstw kremu i 6 naleśników.
    Ostatnią warstwą jest naleśnik.
    Ozdabiam resztą kremu i kawałkami owoców.
    Schładzam kilka godzin, najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango Serek śmietankowy Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować