Dość prosty i smaczny tort na bazie naleśników. Smakuje i wygląda świetnie. Tym razem musiałem osobiście usmażyć naleśniki, reszta pod czujnym okiem teściowej i udało się. Żona jest ze mnie dumna.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
naleśniki:
mąka 110 g
1 jajko
cukier puder 10 g
olej 1 łyżka
mleko ok.350 ml
szczypta soli
masa śmietankowa : serek śmietankowy 150 g
cukier drobny 30 g
śmietana 36 % 200 g
cukier waniliowy 1 łyżeczka
masa z mango:
serek śmietankowy 150 g
cukier puder 20 g + cukier drobny 20 g
puree z mango 80 g
żelatyna 5 g
woda 25 ml
śmietana 36 % 150 g
kawałki mango ok.200 g
listki mięty do dekoracji
Tort naleśnikowy z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki smażę na 20-21 cm patelni, przy użyciu małej ilości oleju.
Mnie wyszło 9 szt, w tym jeden nieco grubszy.
Studzę.
Masa z mango.
Serki wcześniej wyjmuję z lodówki.
Żelatynę zalewam wodą, odstawiam na 5-10 minut.
Serek mieszam z cukrami, dodaję puree z mango, mieszam.
Żelatynę lekko podgrzewam do rozpuszczenia.
Ubijam na sztywno całą śmietanę, czyli 350 ml ( 200 do mango, 150 do masy śmietankowej ).
Przestudzoną ale płynną żelatynę mieszam z masą mango, dodaję 200 g ubitej śmietany, mieszam.
Masę przekładam do rękawa cukierniczego i odkładam do lodówki.
Masa śmietankowa.
Serek mieszam z cukrami i stopniowo dodaję resztę ubitej śmietany.
Przekładam do woreczka cukierniczego i odstawiam do lodówki.
Przygotowuję paterę 18 cm.
Mango kroję w dość cienkie paski.
Na paterze układam pierwszy grubszy naleśnik.
Na około wyciskam 2 paski z masy mango i jeden kleks na środku.
W przerwy pomiędzy nimi wyciskam 2 paski masy śmietankowej.
Rozkładam kawałki mango i przykrywam naleśnikiem.
W następnej warstwie najpierw wyciskam masę śmietankową a uzupełniam masą z mango.
I tak naprzemiennie nakładam 5 warstw kremu i 6 naleśników.
Ostatnią warstwą jest naleśnik.
Ozdabiam resztą kremu i kawałkami owoców.
Schładzam kilka godzin, najlepiej całą noc.
Komentarze