Śmietankowo-owocowy, lekki i przepyszny. Przygotowałam go z okazji Walentynek.
Składniki:
Biszkopt (tortownica o średnicy 21 cm):
4 jajka
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki barwnika czerwonego w żelu
+masło i kasza manna do wysypania blachy
1.Jajka miksować z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać łyżką, napowietrzając ciasto. Ciasto przelać do tortownicy posmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną. Piec do "suchego patyczka" (ok. 40 minut) w temperaturze 160°C. Po wyjęciu z piekarnika odwrócić tortownicę do góry dnem, by wyrównać powierzchnię ciasta. Odstawić do wystudzenia.
2.Serek mascarpone zmiksować z cukrem na gładki krem. Śmietankę ubić mikserem. Dodawać po łyżce do kremu, delikatnie mieszając. Żelatynę przygotować według instrukcji na opakowaniu, dodać do masy, dokładnie wymieszać. Chłodzić w lodówce ok. 15 minut.
3.Biszkopt przekroić na trzy blaty. Blaty tortu układać kolejno na paterze, nasączając je sokiem malinowym wymieszanym z wodą i przekładając kremem. Na drugi blat nałożyć także dżem. Boki i wierzch tortu posmarować kremem, boki obsypać gorzką czekoladą. Chłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem udekorować żelkami.
Porady
Tort dekorujemy żelkami dopiero przed podaniem, ponieważ szybko się rozpuszczają, co psuje wygląd tortu.
Komentarze